Magazin

ZANIMLJIVOSTI – Oblik noktiju i karakter

Napisao admin

Keratin, iz kojeg se sastoje nokti je mrtva materija, on je obavezni dodatak kako kože tako i kose. Oblik i stanje noktiju mogu nam, prema gledištu psihologa i dermatologa, dati informacije o karakteru i zdravlju. Pošto se nokti hrane preko krvotoka, na njegovoj površini se mogu očitati zdravstvene smetnje. A kako su otkrili psiholozi, određen oblik noktiju govori nam o nekim crtama karaktera.


Nokti ( Foto: Cure.ba )

Nokti oblika lopatice:
To su osobe pune energije, ali i realistične osobe. Joga i vježbe opuštanja mogu pomoći da se izjednači hiperaktivnost.

Četvrtasti nokti:
Ovaj oblik noktiju ukazuje na kontrolisane, disciplinovane i uredne osobe. Ovim osobama gode masaže vrata, glave i nogu kako bi opustili muskulaturu i dušu.

Ovalni do kupasti nokti:
Ovakve nokte često imaju umjetnici, ali i labilne i pretjerano prilagodljive osobe imaju ovakve nokte. Za njih je važna njega disajnih organa. Na osnovu ciljane gimnastike mogu ojačati svoja leđa.

Kandžasti oblik:
Mogu ukazivati na egocentričan, često razdražen, nestrpljiv i posesivan karakter. Nježne terapije tijela kao što je pilates mogu pomoći kod „oslobađanja“.

Konkavni nokti ( savijeni prema unutra )
Ovakvi nokti često ukazuju na prenervozne i na osnovu toga iscrpljene osobe. Pomoć može pružiti izmjena ishrane, kao i unošenje cinka ili vitamina B15,D i E.

cure.ba

Komentari

komentara