Magazin

Iznenađenje – Mislili su da im je deda ostavio krš, a onda su zavirili u jednu od garaža…

Napisao admin

Strastveni kolekcionar, bogataš Rodžer Bailon, je skupljao automobile od 1950. do 1970. i imao je plan da ih restaurira i izloži u muzeju. Nažalost, preminuo je 2004. godine.


Auto (Foto: Youtube)

Njegovo imanje u zapadnoj Francuskoj sa bogatom kolekcijom je nasledio njegov sin Žak, koji je umro prošle godine, pa sve je spalo na unučad.

Oni nisu pridavali previše značaja zarđalim automobilima koji su stajali ispod trošne nadstrešnice. Ipak, jednog dana su odlučili da pozovu stručnjake da procene koliko vredi ova gomila krša. Ako uopšte išta vredi.

Stručnjaci Metju Lamor i Pjer Novikof su uglavnom tužno gledali propale automobile konstatujući da većina ne može da se restaurira. Ali kad su otvorili jednu garažu u kojoj su se nalazili malo bolje očuvani primerci, nisu mogli da dođu sebi.

– Ispod gomile starih novina bio je Ferari 250 GT SWB “California Spader”. Ovaj model vredi milione. Reč je o izuzetno vrednom modelu koji je proizveden u samo 37 primeraka. Do njega je stajao Maserati A6G 2000 “Sport Frua”, koji su Italijani napravili u samo tri primerka. Nismo mogli da verujemo – rekao je Lamor, koji je sa kolegom celu kolekciju procenio na preko 15.500.000 evra.

Među automobilima je i Talbot-Lago, koji je bio u vlasništvu egipatskog kralja, i još nekoliko manje vrednih Ferarija, Bugatija, Jaguara itd. Kolekcija će početi da se prodaje na aukciji 6. februara sledeće godine.

 

blic

Komentari

komentara