Magazin

OVO JE IMOVINA SANDRE AFRIKE – Pjevačica pada zbog poreza?

Napisao admin

Poreska uprava Srbije krenula je u akciju unakrsnog ispitivanja imovine i prihoda estradnih ličnosti, a prva na udaru naći će se folk pjevačica Sandra Prodanović, u javnosti poznatija kao Sandra Afrika saznaje Kurir.


Sandra Afrika (Foto: Arhiva)

Ovo češljanje srpske estradne scene sastavni je dio sveobuhvatne aktivnosti poreznika, koji pokušavaju da u legalne tokove uvedu sve nelegalne prihode. U to ulaze i prihodi koje  zvijezde ostvaruju na nastupima i tezgama, a koje uglavnom ne prijavljuju, zbog čega država gubi oko 87 miliona eura.

Da bi raspetljala zamršeno klupko utaje poreza, koje predstavnici estrade primjenjuju po preporuci finansijskih konsultanata, Poreska uprava je krenula u ukrštanje podataka, odnosno ispitivanje vrijednosti imovine sa prijavljenim prihodima, a u ovaj posao uključene su i druge državne institucije, tvrdi izvor Kurira iz Poreske. On dodaje da će se prve na udaru naći osobe sa estrade, čiji nastupi i popularnost su u nesrazmjeri sa imovinom koju imaju i reklamiraju u javnosti.

– To je slučaj pjevačice Sandre Prodanović, odnosno Sandre Afrike, koja gotovo da nema prijavljene prihode, ali zato ima veliku imovinu, koju uveliko predstavlja u javnosti. Na imovinskoj karti bi joj pozavidjeli i neki moćni privrednici, ali i neke mnogo popularnije kolege, koje uredno prijavljuju prihode. Naša operativna saznanja ukazuju da postoje indicije da je imenovana u kraćem periodu povećala imovinu, i to kako luksuznim motornim i plovnim objektima, tako i nekretninama. Mi istražujemo da li je to sve zakonito, odnosno da li je usklađeno sa prijavljenim prihodima – tvrdi naš sagovornik iz PU.

Naša saznanja pokušali smo da provjerimo u Poreskoj upravi. Međutim, oni nisu bili raspoloženi da zvanično pričaju o poreskom udaru na estradu i Sandru Afriku. Međutim, nedavno je u intervjuu Kuriru prvi poreznik Srbije Marko Marinković najavio da neće samo tajkuni da padaju na utaji poreza, već i estradne ličnosti.

– Mi ćemo u narednom periodu kontrolisati fizička lica koja prihode ostvaruju javnim umjetničkim nastupima. Posebnu pažnju, sem prihoda, obratićemo i na njihovu imovinu i način na koji je ona stečena u odnosu na zvanično prijavljene prihode. Ako nije u skladu sa prihodima, može im biti oduzeta – rekao je Marinković za Kurir.

PJEVAČICE NA UDARU I ZBOG SKUPIH KRPICA

BEOGRAD – Estradnu scenu u narednim mjesecima očekuju ozbiljni poreski udari, a na meti će se naći svi koji imaju skupocjene automobile (preko 3.000 kubika), vile, ali i skupu garderobu.Naime, unakrsnim ispitivanjem utvrdiće se da li ono što se prezentuje poreznicima odgovara stvarnom stanju. Na taj način će se utvrditi da li je tačna dosadašnja pretpostavka da se u estradnim krugovima godišnje utaji i do 87 miliona eura poreza. Prema dosadašnjim podacima poreznika, veliku imovinu u Srbiji ima oko 100.000 ljudi, ali to od 2009. godine kontrolišu lokalne samouprave, pa je potrebna saradnja i MUP, Republičkog geodetskog zavoda i lokalnih samouprava. Takođe, među prvim lokacijama u Srbiji gdje će se utvrđivati poreklo imovine, odnosno porijeklo velikih vila i vikendica, biće Kopaonik i Zlatibor.

 

Sandrin dečko:

RADIMO U INOSTRANSTVU, TAMO PLAĆAMO I POREZ

 

Sandra Afrika jučer nije odgovarala na  pozive. Na njen telefon u jednom trenutku javio se njen dečko Mikiša i kratko je prokomentarisao:- Mi ne radimo u Srbiji, samo u inostranstvu. Prijavljujemo prihode i plaćamo porez, da ne prijavljujemo, ne bismo mogli da radimo.

kurir

Komentari

komentara