Magazin

Genijalac iz Zadra – Učenik pao dva razreda, a sada podučava profesore

Napisao admin

'Naš Valentino, učenik prvog razreda, objašnjava profesorima i studentima zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva kako se izrađuje električni automobil, pokazuje im rješenja. I naši profesori u školi, diplomirani inženjeri, od Valentina traže savjet kako da nešto naprave. On je jednostavno genij.'


Učionica (foto: cure.ba)

Tim je riječima Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića iz Zadra, opisao Valentina Raspovića, učenika prvog razreda u usmjerenju autolimara, piše Slobodna Dalmacija.

Da može, škola bi malom genijalcu iz Debeljaka već dala maturalne svjedodžbe, jer sve zna, i to svjedodžbe za tri usmjerenja. Osim u autolimariji, briljantan je u automehatronici i elektroinstalacijama. U školi, jednoj od najopremljenijih u Hrvatskoj, radio je na prvom električnom automobilu, a nedavno su predstavili i prvi solarni automobil.

“Slava” je Valentinu čudna. Njega su, naime, svi “otpisali” već u osnovnoj školi, kad je pao sedmi razred, i ubrzo u srednjoj, jer je ponavljao i prvi razred. Roditelji su mu govorili da je lijen i da ne znaju što će s njim. Nakon što je iz šest predmeta pao prvi razred u srednjoj školi u Biogradu, upisao se u strukovnu školu u Zadru.

“Ovdje su radionice opremljene i puno radimo. No, najzahvalniji sam profesoru Filipu Torbarini, on je bio oduševljen onim što sam u radionici pokazao da znam, nekim mojim idejama, rješenjima… On me ‘uvukao’ u projekt izrade električnog automobila i povjeravao mi poslove. Znam da mogu, valjda je falila prava prilika”, kaže Valentino Raspović, koji je u dobi od 11 godina konstruirao automobil na tri kotača. U školi je sada briljantan.

Dvostruki ponavljač sada daje savjete svojim profesorima

Slobodna Dalmacija

Komentari

komentara