Magazin

Tifa pod Starim mostom u Mostaru 22. jula

Napisao H. H.

Evropska godina kulturne baštine bit će obilježena svečanim programom na platou ispod Starog mosta 22. jula 2018., uoči 14. godišnjice završetka obnove Starog mosta i upisa Mostara na UNESCO listu zaštićene svjetske kulturne baštine.

Na koncertu će nastupiti Simfonijski orkestar Mostar i Mladen Vojičić Tifa, saopšteno je iz projekta kandidature Mostara za evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.

Ovaj koncert je poklon Grada Mostara svim građanima povodom obilježavanja ovih važnih godišnjica i ulaz je besplatan”, saopštili su organizatori.

“Sinergija koja se dogodila kroz Forum 2024 rezultirala je FEstivalom NOve Mostarske ENergije (FENOMEN) i nakon 10 godina imali smo doček Nove godine na otvorenom. Festival se nastavlja i dobiva i svoje ljetno lice na platou ispod Starog mosta! Koncert će započeti u 21 sat, Simfonijski orkestar sa solistima izvest će popularne domaće i strane hitove, a nakon toga nastupit će Tifa s bendom i prepoznatljivim rock repertoarom”, saopštili su organizatori.

Dnevni program obilježavanja Evropske godine kulturne baštine pod geslom ‘Gdje prošlost susreće budućnost’ realizira se sa mladim sugrađanima. Radionica „Nasljeđe – prostor slobode“ koncipirana je na način da dozvoljavta svakom pojedincu izraziti shvatanje, doživljaj i osjećaj o tome šta za njih predstavlja kulturna baština, piše “Mostarski.ba“.

Predviđena su tri paralelna programa: likovni, književni i zanatski, a voditelji radionica su profesionalci u ovim oblastima.

U godinama nakon otvaranja obnovljenog Starog mosta i upisa Mostara na Listu UNESCO-a 23. juli je obilježavan otvaranjem novih rekonstruiranih objekata.

Tako je godinu dana nakon Starog mosta otvoren obnovljeni Lučki most, godinu iza toga otvoren je Muzej Stari most, ambijentalni muzej smješten u autohtoni prostor kule Tare i Labirinta. Deseta godišnjica završetka obnove mosta i starog gradskog jezgra obilježena je otvaranjem savremenog interpretacijskog muzeja smještenom u ambijentalnom prostoru Čerekovića dućana.

“Danas, 14 godina nakon otvaranja Starog mosta, u svjetlu kandidature Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture u godini koja je proglašena Evropskom godinom svjetske baštine pod geslom „Gdje prošlost susreće budućnost“ želimo se zajedno s našim sugrađanima prisjetiti najljepšeg poslijeratnog događaja u Mostaru i kreirati ljepšu budućnost našega grada!”, saopćili su organizatori.

Komentari

komentara