Magazin

Novi heroji djece Sulejman, Bali-beg, Hurem – "Sulejman Veličanstveni"pokorio Srbiju: Srpski đaci govore i oblače se turski!

Napisao admin

Srbi, a naročito djeca, sve više pod uticajem popularnosti serija uče turski jezik, oblače se kao junaci iz "Hiljadu i jedne noći", pa čak i svojim avatarima na društvenim mrežama daju imena junaka iz turskih serija poput Sulejmana, Hurem, Sultanije, Bali-bega i mnogih drugih.


Srpski đaci opsjednuti Suljemanom(foto: telegraf)

“To je sve zato što nemamo svoj identitet”, kaže za Telegraf kulturolog Ratko Božović.

U redakciju Telegrafa javili su se zabrinuti roditelji koji se žale da njihova djeca pretjerano imitiraju junake iz turskih serija, naročito Sulejmana Veličanstvenog.

M. P. (37) iz Beograda kaže da njena devetogodišnja kćerka sa drugarima već priča turski, da se igraju Sulejmana i Hurem.

“Ovo je strašno, deca nam pričaju turski, igraju se na turskom, oblače se kao devojke iz harema, a kada se igraju, to je igra Sulejmana i Hurem, u kojem se dečaci otimaju za ulogu Sulejmana i Bali-bega, dok se devojčice svađaju koja od njih će glumiti Hurem. Na Facebooku su svojim avatarima dali turska imena, a ne svoja”, priča ova zabrinuta majka.

Na društvenoj mreži Facebook, pored svih mnogobrojnih “pejdževa”, mogu se naći i oni kreirani u Srbiji sa nazivom “Sultan Sulejman i sultanija Hurem” ili “Sulejmanija Hurem”, ali i profil “Sulejmana Veličanstvenog” na srpskom.

Odluka o početku izgradnje dionice gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju naglo je povećala interesovanje đaka za učenje ruskog jezika, a dolazak kineskih investitora utiče da sve više đaka želi da izučava ovaj jezik.

Takva situacija je i u Kragujevcu gdje zbog velikog broja Italijana ludi se za tim jezikom, a Pirot zbog Mišlena za francuskim.

Roditelji se žale da je u nekim školama počelo prikupljanje peticije da se turski jezik uvede kao izborni u nastavni program.

M. B. (42), otac desetogodišnje djevojčice koja osnovnu školu pohađa u Beogradu, kaže za Telegraf da se u toj školi prikuplja peticija za uvođenje turskog jezika u škole.

“Potpisuje se peticija da se turski jezik uvede kao izborni u plan i program nastave. Bio sam šokiran kada mi je ponuđen papir da se potpišem”, kaže ovaj zabrinuti otac.

Za Telegraf su iz Ministarstva prosvjete potvrdili da za sada nema zahtjeva da se turski jezik uvede kao izborni u škole.

“Nemamo takve zahteve, a ukoliko ih bude bilo, razmotrićemo ih kao i svaki drugi”, kažu u ovom ministarstvu.

Sociolog i kulturolog Ratko Božović kaže za Telegraf da je opšta pomamljenost junacima iz “Sulejmana” i drugih serija poziv Turcima da opet dođu na ove prostore i povedu nas u svijet.

“Mi smo dugo bili zatvoreno društvo, propadali smo od dosade, a sve ovo nam dođe kao vid dugo čekane slobode. Uz to nam ni turski mentalitet nije uopšte dalek, pa se ova pomamljenost može smatrati kao poziv Turcima da opet dođu u Srbiju i da nam pokažu put”, kaže ironično Božović.

On dodaje da Srbi odavno nemaju svoj identitet, da je Srbija nedovršena država i da se građani često pitaju “kuda plovi ovaj brod”, te nije čudno što sve sa strane olako prihvatamo kao svoje.

“U Srbiji veoma je slaba unutrašnja kohezija. Mi imamo veliki problem sami sa sobom jer se još nismo definisali, a uticaj medija je veoma veliki i nije onda ni čudno što sve sa strane prihvatimo kao bolje od našeg. Ni škola, ni obrazovni sistem, ni porodica više nisu, nažalost, dominantni u kreiranju ličnosti, a to je najveći problem”, kaže on.

telegraf.rs

Komentari

komentara