Magazin

Ove osobine se najviše cijene – Naučnici otkrili ko su najbolji ljudi na svijetu!

Napisao admin

Ako ste dobri prema drugima i uvijek ste im spremni pomoći, to uopšte ne znači da će vas cijeniti u vrtiću, na fakultetu ili na poslu. Ali među djecom od devet do 12 godina te su osobine najviše na cijeni.


Djevojčica (foto: cure.ba)

Ljubazna djeca u dobi od devet do 12 godina koja čine dobra djela za druge, nisu samo srećnija od svojih vršnjaka, nego su i najpoželjniji članovi unutar ove starosne grupe. Tako barem pokazuje istraživanje dr. Kristin Layous i njenih kolega sa univerziteta Kalifornija, Riverside, objavljeno u stručnoj publikaciji PLOS ONE, prenosi Magazin.hr.

Autori su posmatrali ponašanje više od 400 djece u dobi od devet do 12 godina. Nasumice su ih rasporedili u dvije grupe. U jednoj su vršili dobra djela, a u drugoj su bilježili lijepa mjesta koja su posjetili tokom nedjelje. U dobra djela ubrajala su se primjerice ‘podijelio sam ručak s nekim’ ili ‘zagrlio sam mamu jer je bila pod stresom zbog posla’.

Nakon četiri nedjelje djeca su trebala reći koliko su sretna, te se pokazalo da su u grupi koja se koncentrisala na dobra djela djeca bila sretnija. Djeca su trebala napisati i s kojim bi vršnjacima željela zajedno raditi na nekim školskim zadacima. Djeca iz grupe koja su činila dobra djela bila su najpopularnija.

I u drugoj je grupi došlo do povećanja osjećaja sreće, ali samo su djeca iz grupe ‘dobročinitelja’ dobila i na popularnosti među vršnjacima.

‘Veći stepen prihvatanja je cilj povezan s nizom važnih akademskih i društvenih ciljeva, a time se smanjuje i mogućnost da postanete žrtva nasilnika’, zaključili su stručnjaci.

Ove spoznaje nastavnici bi mogli koristiti u učionicama. ‘Jednostavne društveno orijentirane aktivnosti mogu povećati simpatije koje vršnjaci iz ove grupe imaju prema drugima, a to bitno utiče na ono što se zbiva u učionici’, piše u studiji.

cure.ba

Komentari

komentara