Video

Doktor Solaković o visokom krvnom pritisaku: “Ljekari ne mogu da vas izliječe ako se sami ne pobrinete za sebe”

Napisao H. H.

Doktor Emir Solaković je dao nekolicinu korisnih savjeta o snižavanju visokog krvnog pritiska i biće vam izuzetno korisni.

“Ako imate neki zdravstveni problem, sami ste krivi. Ljekari ne mogu da vas izliječe ako se vi na vrijeme ne pobrinete za sebe“, kaže Solaković.

Ističe da je neophodno da mi sami vodimo računa o svom zdravlju i pratimo stanje.

“Vi se nešto nasekirate, pritisak vam skoči, odete kod ljekara i on će vam dati lijekove i onda ste cijeli život na lijekovima. Ali vi morate da budete svoj doktor. Napravite tabelu, mjerite pritisak ujutru i uveče. I tako vodite tabelu tokom dvadeset dana. Uvijek merite pritisak u isto vrijeme. Jedino ovako ćete znati da li imate hipertenziju ili ne“, objašnjava doktor.

Solaković kaže da nije sve u odlascima kod ljekara.

“Možda vam je jednom bilo loše, nešto ste se nasekirali, pa vam je skočio pritisak. Tada odete kod ljekara i on vam da lijekove. A sve bez potrebe.“, navodi i nastavlja:

“Ne gledajte doktora, mjerite pritisak sami i vodite računa o sebi. Ovo uopšte nije komplikovano. Ne dozvolite da vam pritisak skače na 200.”

Emir Solaković preporučuje pojačan unos kalijuma preko voća i povrća, ali i tableta jer će vam kalijum sniziti pritisak, piše “Stil“.

Komentari

komentara