Trudnoća i majčinstvo

Istraživanje – Nova formula predviđa šanse za trudnoću

Napisao admin

Prosječna žena od 25 koja je pokušavala da zatrudni 6 mjeseci, ima 15% šansi da zatrudni tokom narednog mjeseca. Do 35 godine šanse opadaju ispod 10%.


trudnica (foto:cure.ba)

Nova formula, osmišljena od strane naučnika, predviđa šanse za trudnoću. Ona kombinuje informacije o padu plodnosti sa godinama zajedno sa vremenom koje je žena utrošila u pokušaju da osnuje porodicu.

Na primjer, ukoliko ste žena od 25 koja već šest mjeseci pokušava da zatrudni, imate šanse 15% da vam se to desi narednog mjeseca.

Sa 30 njene šanse su 13 procenata a u 35 one su već ispod 10%. Ubrzavanje biološkog sata čini da šanse da zatrudnite poslije 35 su jako male.

Prosječna žena od 40 koja pokušava šest mjeseci da zatrudni ima šanse od samo 5% da zatrudni u narednom mjesecu, drugim riječima samo 1 od 20. I dalje ostaje ono pravilo da treba pokušavati barem godinu dana prije nego što se par obrati ljekaru, piše Tanjug.

Ovo istraživanje bi trebalo da podstakne parove da mnogo lakše razgovaraju sa svojim ljekarom o plodnosti.

Profesorka Žeraldin Hartšorn kaže: “Postoji neprijatnost među ljudima koji zbog toga ne žele da idu kod ljekara. Muškarci posebno mogu biti nevoljni za traženje pomoći” i dodaje: “Kako vrijeme prolazi i parovi pokušavaju već neko vrijeme, postaju stresirani i anksiozni što posebno utiče na njihove šanse da zatrudne”.

U tekstu koji je izažao u medicinskom žurnalu PLoS One ona je takođe upozorila parove da ako im je potrebno previše vremena da zatrudne onda i trudnoća može biti rizična.

Istraživači su ove zaključke proslijedili Nacionalnom institutu za zdravlje i kliničku izutzetnost koja pravi zdravstvene smjernice. Oni se nadaju da će u budućnosti nastati onlajn kalkulator koji će omogućiti parovima ličnu predikciju fertilnosti.

Profesorka Hartšorn je dodala da faktori kao što su pušenje ili gojaznost nisu najvažnije stvari kada se govori o začeću. Naravno, zdravi životni stil svakako povećava šanse za zdravom bebom.

Ako su vam jajovodi blokiranu, ostavljanje duvana neće napraviti preveliku razliku ali faktori kao što su pušenje i gojaznost imaju efekta kada ostanete u drugom stanju i zbog toga ih se treba otarasiti što prije.

cure.ba

Komentari

komentara