Trudnoća i majčinstvo

Koji su to – Najčešći dječiji strahovi

Napisao admin

Čega će se sve dijete bojati, ovisi o dobi, te fazi razvoja u kojoj se nalazi. Donosimo vam najčešće dječije strahove prema dobi:


Dijete (Foto: Cure.ba)

DO TREĆE GODINE – strah od odvajanja od mame.

3 GODINE – strah od ružnih ljudi, maski, nakaza, strah od mraka, životinja, policajaca, lopova.

4 GODINE – strah od jakih zvukova: sirena, vatrogasci, strah od mraka, divljih životinja, strah od majčinog večernjeg izlaska.

5 GODINA – smanjuje se strah od ružnih ljudi, nakaza, ali rastu stvarni strahovi od ozljeda, pada, pasa, strah od mraka, te da se mama neće vratiti kući.

6 GODINA – vrlo strašljivo doba. Dijete se tada boji zvukova (zvono, telefon, neugodan glas, voda u WC-u, glasanje kukaca i ptica). Strah od duhova, vještica, da je neko pod krevetom, da će se izgubiti, strah od vode, vatre groma, munje, strah od samoće (spavati sam u sobi, biti sam kod kuće), strah da će se mami nešto dogoditi, da bi mogla umrijeti. Hrabriji su za ozbiljnije ozljede, ali se boje trna, posjekotine, krvi.

7 GODINA – strah od mraka, tavana, podruma, sjene, duhova, vještica. Javlja se i strah od špijuna, lopova, ljudi koji se kriju u ormaru, pod krevetom… strahovi koji nastaju nakon strašnih priča, filmova, gledanja TV-a. Dijete se brine da ga ne vole, da će zakasniti u školu.

OD 8. GODINE – sve je manje dječijih strahova, a dijete se sve više boji realno opasnih stvari i situacija.

cure.ba

Komentari

komentara