Trudnoća i majčinstvo

IDEALNE GODINE ZA RAĐANJE PRVOG DJETETA: Naučnici otrili kada je najbolje vrijeme da postanete majka

Napisao H. H.

Postoji li onda ‘pravo vrijeme’ za postati mama? Novo istraživanje kaže da da

Već je ranije dokazano kako dobivanje bebe nakon 35. godine produžava životni vijek, a sada je nova studija koju su proveli znanstvenici s University of Southern California otkrila kako rađanje nakon 35. povećava majčine mentalne sposobnosti, piše “RTL“.

Prosječna dob prvorodilja se stalno povećava. Žene u tridesetima i četrdesetima osjećaju se sigurnije u sebe i odlučnije su, pa je vjerojatnije i da će se dobro osjećati u svojim vezama i imati povjerenja u partnere.

Prije se, a i još uvijek se vjeruje kako je trudnoća nakon 35. godine rizična. Ipak, nauka otkriva nove prednosti kasne trudnoće.

Istraživači su proveli nekoliko testova na 830 žena u postmenopauzi. Testirali su njihovu vizualnu percepciju, koncentraciju, pažnju, verbalno pamćenje i planiranje.

Otkrili su da su žene koje su rodile prvo dijete poslije 24. godine, imale bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rješavanja problema i verbalnih vještina u odnosu na žene koje su postale majke između 15. i 24.

Žene koje su rodile zadnje dijete nakon 35., imale su bolju verbalnu memoriju i spoznaju.

Zbog čega su one mentalno ‘oštrije’? Hormoni, estrogen i progesteron, koji rastu tokom trudnoće, imaju blagotvoran utjecaj na kemiju i funkcioniranje mozga, posebno ako se posljednja trudnoća dogodila u kasnijoj dobi.

Komentari

komentara