Poslovni kutak

Stručnjaci upozoravaju – Rad po smjenama opasan za srce?

Napisao admin

Rad po smjenama dosad je bio povezivan sa povišenim krvnim pritiskom i dijabetesom, a analiza 34 istraživanja kojima je obuhvaćeno dva miliona zaposlenih u Velikoj Britaniji pokazala je da rad po smjenama utječe na organizam i u manjoj mjeri povećava rizik od koronarnih problema.


Posao (foto: cure.ba)

Stručnjaci iz Kanade i Norveške su u istraživanjima analizirali podatke o 17.359 medicinskih problema, među kojima je 6.598 srčanih napada i 1.854 moždanih udara. Oni su bili učestaliji kod ljudi koji su radili po smjenama.

Ipak, prema rezultatima istraživanja rad po smjenama nije povezan sa uvećanjem smrtnosti kod srčanih problema.

“Rad po smjenama je kompleksno pitanje. On često dovodi do poremećaja u ishrani, zavisnosti od lijekova i drugih supstanci, kao i do porodičnih problema. Sve to utiče na mnoge životne sfere, a ima i negativan utjecaj na zdravlje”, rekla je Jane Wight iz britanskog Instituta za zaštitu zdravlja na radu.

Doktori su naveli da bi samo ograničavanje noćnog rada dovelo do značajnog smanjenja rizika.

“Mnogi problemi se mogu riješiti ukidanjem stalnih noćnih smjena, vremenskim ograničavanjem rada na maksimalnih 12 sati i obaveznim vezanim slobodnim danima između promjene smjena”, rekla je Wight.

Istraživanje je obuhvatilo najrazličitija zanimanja, od fizičkih radnika, do ljekara i letačkog osoblja.

cure.ba

Komentari

komentara