Poslovni kutak

Poštujte pravila – Kako se ponašati za vrijeme otkaznog roka?

Napisao admin

Zakon o radu, ugovor o radu i kolektivni ugovori sprečavaju vas da od onog trenutka kada ste dali ili dobili otkaz, pokupite svoje stvari i zalupite s vratima, nego morate odraditi ugovorni ili zakonski propisani otkazni rok.


Otkaz ( Foto: Cure.ba )

Nemojte spaljivati mostove, ako je to ikako moguće!

U teoriji, otkazni rok vas štiti, kao zaposlenika, da vas nitko ne može preko noći baciti na cestu bez posla, nego vam se daje mogućnost da u određenom razdoblju nađete drugi posao i ne ostanete bez primanja. Također, otkazni rok štiti i poslodavca od mogućnosti da mu radnik „preko noći“ napusti radno mjesto, bez adekvatne zamjene, te da za to vrijeme tog roka pronađe drugog radnika. Naravno, većina nas zna, da je praksa često drugačija.
Ipak, otkazni rok najčešće ćete trebati odraditi, pa smo zato pripremili određene savjete kako se morate i kako se preporučljivo ponašati za to vrijeme.

Prava i obaveze
Dobro pročitajte i proučite Zakon o radu i koja su vaša prava i obaveze, te vlastiti Ugovor o radu. Slijedom toga, nemojte poduzimati nikakve korake koji bi se kosili sa zakonom, vašim ugovorom i radu ili pak kolektivnim ugovorom. Ako normalno odradite svoj otkazni rok, velike su šanse da ćete za to biti plaćeni sa svim beneficijima i ostvariti sva prava koja vam pripadaju. Ako prekršite odredbe zakona i potpisanih ugovora, može vam biti uručen izvanredni otkaz ili će vam plaća biti smanjena, ostat ćete bez beneficija i sl. To vam ne ide u prilog, posebno ako nemate drugi posao „na vidiku“.

U dobrim odnosima…
Nemojte spaljivati mostove, ako je to ikako moguće! U današnjoj situaciji nije na odmet na kraju poslovnog odnosa dobiti dobru preporuku, a možda će vam poslodavac i moći pomoći u traženju novog posla, ako čuje informaciju u poslovnim krugovima. Jednako vrijedi za sve kolege i nadređene.Nitko neće od vas za vrijeme otkazno roga očekivati stopostotnu požrtvovnost na radnom mjestu i neko posebno dobro raspoloženje, ali isto tako, nemojte svoje frustracije iskaljivati na krivim mjestima.
Nikad se ne zna kada ćete se s nekim u životu ponovno sresti i na kojoj ćete vi biti poziciji. U tom pozitivnom duhu, zamolite kolege i nadređene neka vam pomognu u traženju posla i preporuče vas drugim poslodavcima. Ostanite s njima u kontaktu i nakon završetka radnog odnosa, posebno ako nemate drugi posao. Ako ste već izgubili posao zbog nekog razloga, ne znači da se ne trebate i ne možete ponašati civilizirano. To će samo vama ići u prilog. Nećete izgubiti dostojanstvo, a možda ćete na kraju imati i koristi.

Što možete očekivati?
Postoje različite kombinacije koje će vam biti ponuđene za odrađivanje otkaznog roka – primjerice kraći otkazni rok s manje beneficija ili pak trenutni raskid ugovora uz određenu novčanu naknadu. Što god vam bilo ponuđeno, dobro razmotrite svoje opcije.
Mnogi poslodavci će svoje, uskoro bivše zaposlenike poslati na godišnji odmor, ne samo da bi spriječili curenje osjetljivih poslovnih informacija kojima imaju pristup, nego i zato jer za vrijeme otkaznog roka definitivno nitko nije pouzdan djelatnik, koji može namjerno i nenamjerno načiniti mnogo više štete nego koristi. Osim toga, djelatnik može za vrijeme otkaznog roka dobiti posao kod izravne konkurencije, dijelom zbog toga jer ima osjetljive i povjerljive informacije o sadašnjem poslodavcu ili može doći do informacija.

Recite „doviđenja“, a ne „zbogom“…
Dakle, pokušajte otići iz tvrtke visoko uzdignute glave i u dobrim odnosima, barem s kolegama s kojima ste svakodnevno radili. Naravno, na vama je da sami procijenite situaciju. Prilikom odlaska zahvalite im se na suradnji, otiđite na piće na mjesto gdje ste se stalno ili povremeno sastajali nakon posla. Dajte im svoje nove kontakte.S takvim odlaskom, nikoga nećete uvrijediti, što vam u budućnosti može ići samo u prilog.

cure.ba

Komentari

komentara