Poslovni kutak

BiH: Prosječna plata u FBiH 999, a potrošačka korpa 2.265 KM

Napisao H. H.

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,09 posto, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec decembar 2021. godine iznosi 2.265,67 konvertibilnih maraka (KM) i za 75,37 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec oktobar 2021. godine iznosila je 999 KM, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku i za jednu KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,09 posto, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četvoročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 45,3 posto; stanovanje i komunalne usluge 13,7 posto; higijena i održavanje zdravlja 6,6 posto; obrazovanje i kultura 8,8 posto; odjeća i obuća 14,1 posto; prevoz 6,1 posto; održavanje domaćinstva 5,3 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12​​​​​​​ stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Komentari

komentara