Moda

U središtu skandala – Za Zaru rade djeca robovi!

Napisao admin

Svjetski poznata odjevna marka Zara u vlasništvu španskog Inditexa našla se u središtu skandala kada su argentinske vlasti sprovele raciju u tri Zarine fabrike u toj zemlji prošle nedelje.


Zara (foto: cure.ba)

U fabrikama su zatečeni jezivi uslovi rada, djeca i odrasli radili su zajedno, po 16 sati dnevno, bez prava na pauzu.

“Našli smo odrasle ljude i djecu koji su živjeli u istom prostoru u kojem su radili. Oni nisu bili prijavljeni i živeli su u užasnim uslovima, nisu imali nikakve dokumente i držali su ih tamo protiv njihove volje”, rekao je Huan Gomez Senturion, šef argentinske državne inspekcije.

Državna inspekcija izašla je na teren nakon prijave nevladine organizacije “La Alameda”, koja se bori za prava radnika, koja tvrdi kako su radnici u tim fabrikama, većinom ilegalni doseljenici iz Bolivije, radili od 7 do 23 sata, bez pauze.

“Porodice su bile prisiljene da dijele skučene prostorije natrpane šivaćim mašinama, iglama, koncem i djecom. Prostorije su bile slabo osvjetljene i bez ventilacije”, rekao je Gustavo Vera, portparol “La Alamede”.

Ovo je već drugi slučaj da se Zara našla u središtu skandala zbog uslova rada u svojim fabrikama u Južnoj Americi. U Sao Paolu u Brazilu vlasti su 2011. pronašli 14 Bolivijaca u fabrici koja je proizvodila odjeću za Zaru u opasnim i nehigijenskim uslovima, a radili su po 12 sati dnevno za manje od 70 eura mjesečno.

bizlife.rs

Komentari

komentara