Ljubav i veze

Ovo sigurno niste znali – Šta žene misle o kondomima?

Napisao admin

Suprotno ustaljenom mišljenju da su muškarci jedini kojima kondomi smetaju, nedavna istraživanja pokazala su da su kondomi izvor velikih frustracija i kod žena.


Kondom (Foto: Cure.ba)

Pojedini rezultati pokazali su da kondomi ubijaju želju za seksom kod žena u većoj mjeri nego što je to slučaj sa muškarcima. Mnoge od ispitanih žena izjavile su da ne mogu da podnesu miris i ukus kondoma, kao i da za njih nošenje kondoma signalizira manjak povjerenja kod partnera što za rezultat ima njihovo distanciranje od osobe sa kojom su u vezi.

Za mnoge od njih kondom je predstavljao znak da partner možda boluje od neke od spolno prenosivih bolesti i da je zato potrebna zaštita, a među navedenim razlozima koji ne idu u prilog kondomima kod žena veoma često se spominje i nelagoda tokom seksa.

„Iznenađen sam u kojoj mjeri su žene protiv kondoma i koliko su njihovi razlozi za izbjegavanje kondoma slični onima koje su izrekli muškarci. Kondomi katkad mogu biti veoma suhi i neudobni što može dovesti do problema kada je dostizanje orgazma u pitanju“, izjavio je Robin Milhausen, profesor na Oksfordskom univerzitetu.

Istraživanje objavljeno u žurnalu „International journal od STD & AIDS“ pokazalo je da 77 posto muškaraca pri korišćenju kondoma ima problema sa uživanjem u seksu, dok je čak 40 posto žena potvrdilo ovu tvrdnju kada je njihov užitak u pitanju.

„Ovakvi rezultati pokazuju da zaista veliki broj žena takođe ima problem kada je korištenje kondoma tokom seksa u pitanju. Zapravo, veoma jasno i glasno nam je stavljeno do znanja da ni one ne vole kondome, a čak 70 posto njih zatražilo je od svog partnera da ga tokom seksa skine ili da odloži njegovo stavljanje. Ovo su zaista zapanjujući rezultati jer povećavaju vjerovatnoću dobijanja neke od spolno prenosivih bolesti, a takođe žene tako sebe stavljaju u rizik od neželjene trudnoće“, dodaje Milhausen.

Kako vrijeme prolazi, muškarci i žene ulaze u monogamne veze u kojima se poslije dužeg vremena zbog povjerenja i redovnih medicinskih pregleda napušta rizik od dobijanja spolno prenosivih bolesti a samim tim i potreba za kondomima.

„Ovakvi postupci parova mogu biti velika greška s obzirom da je skoro 40 posto oženjenih osoba izjavilo da je tokom braka barem jednom imala seks sa drugim partnerom“, zaključuje Minhauzen.

Pogledajte u kojem procentu i šta tačno o kondomima misle muškarci i žene:

Izgled kondoma nije dopadljiv
Muškarci – 9 posto
Žene – 10 posto

Miris kondoma je neprijatan
Muškarci – 30 posto
Žene- 35 posto

Ukus kondoma je neprijatan
Muškarci – 8 posto
Žene – 17 posto

Stavljanje kondoma kvari atmosferu
Muškarci – 43 posto
Žene – 30 posto

Stavljanje kondoma naglašava postojanje spolnih bolesti
Muškarci – 4 posto
Žene – 6 posto

Kodnomi sugerišu manjak povjerenja između partnera
Muškarci – 3 posto
Žene – 12 posto

Kodnomi izazivaju osjećaj nelagode
Muškarci – 29 posto
Žene – 30 posto

Kondomi ubijaju moju želju za seksom
Muškarci – 77 posto
Žene – 40 posto

Kondomi ubijau partnerovu želju za seksom
Muškarci – 33 posto
Žene – 60 posto

Kondomi čine da se ne osjećam prisno sa partnerom
Muškarci – 15 posto
Žene – 21 posto

Kodnomi otežavaju postizanje erekcije i seksualnog uzbuđenja
Muškarci – 22 posto
Žene – 18 posto

Kondom ometa postizanje orgazma
Muškarci – 24 posto
Žene – 19 posto

cure.ba

Komentari

komentara