Ljubav i veze

Objasniće nam nauka – Zašto žene doživljavaju orgazme?

Napisao admin

Ili ga uzimamo zdravo za gotovo ili smo frustrirane jer ga ne postižemo dovoljno, ali ne događa se često da se pitamo zašto ga uopšte postižemo.


Orgazam (foto: Cure.ba)

Za naučnike muški orgazam totalno ima smisla – svrha je izbacivanje sjemena. Ali naučni razlozi za ženski orgazam su bitno drugačiji, jer ženski vrhunac ne pridonosi reprodukciji i nema biološku funkciju.

Da li su stavovi prema ženskom orgazmu evoluirali?

Neki naučnici objašnjavaju ženski orgazam kao srećnu okolnost, što nama nije nimalo super. Zapravo, nusprodukt hipoteze daje sve zasluge muškarcima. Prva dva mjeseca bebe u utrobi imaju potpuno iste genitalije. Nakon toga se mijenjaju u muške ili ženske, ali naučnici tvrde da ženske genitalije zadrže osjetljivost koju imaju i muške genitalije. Ali razlog za to nije da bi uživali u seksu kao i muškarci, to je samo biološka stvar. To znači da je sve podređeno muškarcima, a mi žene moramo da budemo srećne što smo se razvile “tamo dole” na sličan način. Nije baš seksi, ha?

Druga teorija koja objašnjava zašto žene postižu orgazam naziva se “izbor partnera”. Kaže da su se ženski orgazmi razvili da bismo mogle da privučemo partnere sa visokom kvalitetom sperme, odnosno da nam orgazmi pomažu da izaberemo partnere koji su dugoročno bolji izbor. U prilog ovoj teoriji idu i brojne studije koje pokazuju da ženski orgazmi povećavaju šanse za začeće. Međutim, ako smo evoluirali do orgazma da bismo povećali populaciju ili privukli više partnera, tada bi postizanje orgazma tokom seksa trebalo da bude mnogo lakše, zar ne? S obzirom na to da masturbacija može da dovede do orgazma mnogo brže nego seks, ne možemo baš da ga nazovemo inteligentnim dizajnom.

A šta je sa koristima orgazama?

Problem je što su naučnici proveli previše vremena istražujući mehaniku umjesto krajnji rezultat. Orgazmi imaju mnogo prednosti, a ne samo izbacivanje sjemene tečnosti, i to je ono o čemu bi naučnici trebalo da počnu da razmišljaju.

– Ženski orgazmi su jako važni. Bez njih je vrlo teško održati zdrav libido -, kaže seksolog Vanesa Tompson. Česti orgazmi podižu seksualni nagon i pomažu da traje.

– Kad žena doživi orgazam, njen mozak oslobađa mnogo hormona koji joj pomažu da se osjeća dobro. Mnoga istraživanja pokazuju da nam orgazmi pomažu da se oslobodimo stresa i da se osjećamo dobro u svojoj koži. Kada doživite takvo iskustvo, srećniji ste i možete da se nosite sa mnogo više problema. Opušteniji ste i emocionalno stabilniji -, kaže seksualna terapeutkinja Šantel Ostin.

Isto tako mozak otpušta dva druga hormona koja nam pomažu da se osjećamo bolje: dopamin i oksitocin. Nije ni čudo što se nakon orgazma osjećamo tako nevjerovatno. A ako vam ni to nije dovoljno, korisno je da znate da je orgazam prirodni ubica bola. Imate glavobolju? Jedan ili dva orgazma i nema više glavobolje!

Ženski orgazam može da bude okružen misterijom, ali je poznato da je jako, jako dobar za vas. Prema tome, zgrabite svog muškarca i vježbajte malo. Pomoći će vam da vam dan bude mnogo ljepši.

trojka

Komentari

komentara