Ljepota

Stres, lijekovi ili nasljedni faktor – Pročitajte uzroke pretjeranog gubitka vlasi

Napisao admin

Stres, lijekovi ili nasljedni faktor mogu biti uzroci gubitka vlasi. Međutim, dešava se i da su u pitanju ozbiljnije bolesti.


kosa (foto:cure.ba)

Svaka žena bi voljela da ima svilenkastu, sjajnu i bujnu kosu. Lijepa kosa je prirodni ukras, ukazuje na zdravlje i unutrašnje zadovoljstvo. Na muškarce djeluje kao erotski signal. Kada kosa iznenada počne opadati, i to značajno, onda to više nije kozmetički problem žene.

Opadanje kose može biti i odraz nedovoljnog samopouzdanja. Srećom, lijeka za to ima. Najvažnije je da prije nego što počnete koristiti sredstva protiv opadanja kose isključite ozbiljnu bolest koja bi mogla biti uzrok. Poremećaj rada štitne žlijezde, dijabetes ili anemija zahtijevaju liječenje, kako bi se moglo zaustaviti i opadanje kose.

Često u organizmu osobe kojoj opada kosa nedostaje samo gvožđe. Postoje i bezopasni faktori, koji srećom mogu biti otklonjeni – nedostatak minerala, gvožđa, cinka ili selena u krvi. Žene koje imaju jače krvarenje za vrijeme menstruacije češće su podložne ovom problemu.

Žene koje uzimaju sredstva za liječenje raka ili lijekove za srce i cirkulaciju takođe mogu imati problema sa opadanjem kose. Kad se prestane sa uzimanjem takvih lijekova, kosa prestaje opadati. Kontinuirani stres ili iznenadni šok, na primjer smrt bližnjeg, mogu biti uzrok opadanja kose.

Ako dnevno izgubite 80 do 100 dlaka, ne brinite, nove dlake će narasti, jer je to potpuno normalan fiziološki proces. Najčešći uzrok opadanja kose je ipak nasljedni faktor. Često je to slučaj kod žena u klimaksu, poslije porođaja ili u pubertetu. Dolazi do poremećaja hormona, određene stanice na koži glave reaguju preosjetljivo i zbog toga opada kosa.

cure.ba

Komentari

komentara