Ljepota

Tretman sadrži kancerogeni formaldehid – Trajno peglanje kose izaziva astmu

Napisao admin

Frizerski tretman ravnanja kovrdžave i talasaste kose, izuzetno je popularan u SAD-u, a potencijalno vrlo štetan za zdravlje.


Kosa (foto: cure.ba)

Poznat pod nazivom brazilsko sušenje, tretman često sadrži različite nivoe formaldehida, kojeg je američka Agencija za zaštitu okoline proglasila kancerogenim. Brojni frizeri žale se da su počeli da kašlju zbog proizvoda koji se u postupku koriste, a mušterijama su se crvenele oči.

Kanadske vlasti su izdale upozorenje o zdravstvenim rizicima, a kalifornijski državni tužilac je podneo tužbu protiv firme koji prodaje proizvode za trajno peglanje kose. I pored toga, hiljade žena ne žele da se odreknu omiljenog tretmana, koji se svojevremeno oglašavao kao čudotvoran za one s kovrdžavom i neukrotivom kosom. Postupak je uveden u Brazilu 2005., a brzo se proširio širom Sjeverne Amerike i Evrope. Frizeri često prave sopstvenu mješavinu za ravnanje, koja se sastoji od formaldehida, vode, keratina i drugih sastojaka. Novi proizvodi koji imaju strogo ograničenu dozu formaldehida, ne ravnaju kosu tako djelotvorno, pa se brojne mušterije žale zbog uvedene zabrane.

Formaldehid je bezbojni gas s karakterističnim oporim mirisom, a ljekarska udruženja su ga proglasila otrovnim, alergenim i kancerogenim. Ukoliko se udahne u većoj koncentraciji izaziva glavobolju, peckanje u grlu, crvenilo očiju, otežano disanje, a uz redovno izlaganje može da dovede do astme.

cure.ba

Komentari

komentara