Ljepota

Razlozi zašto vam smrdi naušnica svaki put kad je izvadite iz uha

Napisao H. H.

Mnogi ljudi probuše uši i nose minđuše. One su veoma lijep ukras, naročito ženama, koje mnogo pažnje posvećuju nakitu.

Međutim, nerijetko se pojavi neprijatan miris, koji osjetimo gotovo svaki put kada skinemo minđušu. O čemu se zapravo radi?

Odakle dolazi i kako ga izbjeći?

Odgovor vam se nimalo neće dopasti. Riječ je izumrlim ćelijama, masnoći proizvoda za njegu kose ili lica koja završi u zoni ušne školjke. Sve to počinje da se osjeća jer ima sve više bakterija. Slična stvar se dešava i na drugim dijelovima tijela, ali to ne primećujete na isti način, piše Hayat.

1. Uklonite minđuše

Skinite s vremena na vrijeme minđuše, kako bi se uši odmorile. Ukoliko je neophodno, dezinfikujte minđuše, a takođe i kožu.

2. Očistite rupe

Nakon uklanjanja minđuša, sljedeći korak je da operete uši vodom, koristeći blagi sapun. Ako vam je koža iritirana, obrišite je nekim antiseptikom.

3. Očistite minđuše

Vrijeme je da se pozabavite higijenom vašeg nakita, poželjno bi bilo blagim deterdžentom. Trebalo bi to da radite poslije svakog nošenja, kako ne bi došlo do razvoja bakterija.

4. Vodite računa o higijeni drugih stvari

Dobra higijena ušiju podrazumijeva da vodite računa i o higijeni prostora u kojem živite. Redovno mijenjajte jastučnice, vaše uši su u kontaktu sa njima svake noći.

Komentari

komentara