Ljepota

Zasjedala Vlada KS: “Imamo čovjeka koji je lud i na slobodi, raspisat ćemo nagradu za pravu dojavu”

Napisao H. H.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica nakon održavanja hitne sjednice Vlade KS zbog ubistva pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića kazao je da policija preduzima sve što je potrebno da se ubica pronađe, a građani osjećaju sigurno.

Postoji potreba da se na području KS osiguraju građani, da se osjećaju sigurno. Povećano je prisustvo policije na terenu, posebno lokacije kao što su škole i vrtići i druge javne površine“, kazao je Katica, prenosi “Klix“.

On je kazao da će Vlada KS do okončanja potrage i pronalaska ubice biti u stalnom zasjedanju. Tim povodom je formiran tim od tri ministra koji je u stalnom kontaktu s operativnim štabom policije.

“Dat ćemo svu neophodnu pomoć. Razmatramo i o davanju nagrade za onoga ko ponudi informaciju koja će dovesti do hapšenja osumnjičenog“, dodao je Katica.

Komesar Uprave policije Mevludin Halilović je kazao da se trenutno na području reona Suhodol kod Tarčina poduzimaju različite mjere i da je na osnovu dokaza i izvršenih vještačenja sa mjesta ubistva utvrđeno da se radi o Edinu Gačiću koji je nedavno izvršio i krivično djelo na području Konjica.

“Uključen je MUP KS, FUP, MUP HNK, MUP SBK, MUP ZDK uz asistenciju OSA-e i MUP-a RS-a“, dodao je Halilović.

Naglašeno je da će na zahtjev Vlade KS biti upućen zahtjev za pružanje podrške ostalih ministarstava unutrašnjih poslova u smislu ljudstva.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da danas počinje važan sportski događaj koji je već osiguran u skladu s najvišim sigurnosnim standardima.

“Ovo svirepo ubistvo zahtjeva dodatne kapacitete, jer je većina kapaciteta uključena na vrhunskom osiguranju EYOF-a. Kao Vlada ćemo pružiti svu materijalnu podršku MUP-u KS da pozovu u pomoć druge kantone koje će sa svojim snagama rasporediti na mjesta koja mi odredimo da su najvažnija“, dodao je Forto.

Forto je kazao da je na slobodi čovjek koji je lud.

On je istakao da će Vlada KS osigurati smještaj i novac.

“Pozivamo građane da se uključe i jave ukoliko imaju neke informacije o mogućoj lokaciji osumnjičenog. Za informaciju koja dovede do hapšenja bit će raspisana nagrada“, istakao je Forto.

Helikopter FUP-a je uključen u akciju pronalaska ubice, a na raspolaganje su stavljen i letjelice MUP-a RS-a i FUCZ-a.

Na pitanje novinara “Klix” zašto na magistralnom putu od Hadžića prema Sarajevu nije primjećeno niti jedno policijsko auto, komesar Halilović je odgovorio:

“Angažovani helikopter FUP-a pokriva područje Suhodola i prema Kiseljaku. Patrole, pored Uprave policije KS, su jedinice MUP-a ZDK koje vrše pretragu sa pripadnicima MUP-a SBK, FUPa i naše jedinice za podršku MUP-a KS.“

Komentari

komentara