depilacija (foto:cure.ba)
Potrebno je:
225g šećera
340g meda
limunov sok (od pola limuna)
staklena posudica
štapić za nanošenje
pamučne trakice
Pripremanje šećerne paste:
Sve sastojke izmiješajte u dubokom loncu, stavite na srednje jaku temperaturu i zagrijevaj sastojke dok ne proključaju. Odmah smanjite na laganu vatru i kuvajte uz često miješanje dok smjesa ne poprimi zlatnu boju. Za one koje imaju kuhinjski termometar – kada temperatura postigne 120 stepeni Celzijusa, pasta je gotova. Pažljivo prelijte u staklenu posudu i sačekajte da se smjesa ohladi do sobne temperature.
Postupak za nanošenje:
Koža mora biti čista, bez ikakvih nanesenih proizvoda i suva, da bi pasta lakše prianjala. Pasta se nanosi u smjeru suprotnom od rasta dlačica. Prislonite platnenu traku, čvrsto pritisnite uz kožu i brzo povucite traku.
Neupotrebljenu šećernu pastu možete da sačuvate za sljedeći put u frižideru (samo je podgrijte), a platnene trake možete da operete u toploj vodi sa sapunom (još jedna prednost ove smjese: lako se čisti).
Index.hr