Ljepota

Lijepa, glatka i meka koža – Napravite sami mirišljavi piling

Napisao admin

Prvi korak do lijepe, glatke i meke kože podrazumijeva piling.


Napravite sami mirišljavi piling (foto: cure.ba)

Napravite ga sami od svega četiri sastojka i prizovite mirise ljeta snenom lavandom i osvežavajućom nanom.

Sastojci:

* 60 ml baznog ulja
* 100 grama šećera
* pet do deset kapi aromatičnog ulja nane
* pet cvjetova lavande

Za bazno ulje odaberite ulje sjemenki grožđa, maslinovo, bademovo ili jojobino. Bademovo ulje je najpopularnije bazno ulje pri masažama jer je srednje konzistencije i može dobro da se razmaže po tijelu.

Ulje sjemenki grožđa je dobra alternativa za bademovo ulje jer je laganije konzistencije i ne izaziva loše reakcije kože ili alergije. Izbor je broj jedan za masažu beba i djece. Ovo ulje zateže i tonira kožu, dobro se razmazuje i ne ostavlja kožu masnom, što je važno za osobe koje ne vole dugotrajni masni trag.

Isto tako, jojobino ulje vlaži, omekšava i štiti kožu, pogodno je za upale, akne, psorijazu, ekceme, opekotine od sunca, perut, strije i iritiranu kožu depilacijom.

Cvjetove lavande isitnite prstima, pa sve sastojke pomiješajte u činiji dok se ne povežu. Smjesu za piling čuvajte u maloj tegli. Kao i svaki put, ističemo da budete izuzetno nježni kada nanosite pastu – kružnim pokretima od stopala prema glavi. Posebnu pažnju posvetite područjima s tvrdom kožom, kao što su pete, koljena i laktovi. Isperite toplom vodom, a tijelo osušite tapkajući ga peškirom. Za kraj, nanesite hidratantni losion koji će nahraniti kožu, piše Ordinacija.hr.

cure.ba

Komentari

komentara