Ljepota

Otkrivamo – Najveći beauty zločini

Napisao admin

Ako ne vodite računa o svojim kozmetičkim proizvodima i kožu lica ne njegujete pravilno, narušavate zdravlje kože koja postaje sklona iritacijama, bubuljicama, gubi svježinu i sjaj. Otkrivamo vam pet najvećih beauty zločina koje trebate prestati raditi.


Žena (Foto: Cure.ba)

Prljavi aplikatori – Ako ih ne čistite redovno, na aplikatorima za šminku stvaraju se bakterije, pa čak i buđ, koji mogu naštetiti vašoj koži. Barem jednom sedmično četkice operite toplom vodom i sa malo deterdženta sa suđe.

Šminka kojoj je istekao rok trajanja – Maskaru biste trebali zamijeniti svaka tri mjeseca, dok puder, kremasta rumenila i sjene trebate mijenjati svakih šest mjeseci. Rok trajanja pudera u prahu i kamenu je do dvije godine, dok karmine trebate mijenjati nakon godinu dana. No, ako primijetite da su se miris, boja ili struktura vaše šminke promijenili, obavezno ih bacite.

Istiskanje bubuljica – Dermatolozi savjetuju da na istišćete bubuljice jer ćete uzrokovati iritaciju i crvenilo koji se mogu zadržati nekoliko dana. Umjesto istiskanja, preporučljivo je da upalu pokušate ublažiti uz pomoć leda. Kockicu leda stavite na bubuljicu, držite nekoliko minuta, a postupak ponovite nekoliko puta dnevno.

Ignorisanje zaštite – Krema sa zaštitnim faktorom obavezna je i zimi. Čak i slabašno zimsko sunce uzrokuje pojavu mrlja i bora, pa biste kremu za zaštitnim faktorom trebali nanositi prije svakog izlaska.

Neredovno čišćenje lica – Nikada na spavanje ne odlazite sa šminkom. Nakon čišćenja šminke lice je potrebno očistiti sredstvom za čišćenje. No, ako koristite agresivna sredstva za čišćenje ili lice čistite prečesto, koža lica može postati suha. Posebno pažljivi biste trebali biti sa proizvodima za čišćenje koji dolaze sa četkicom za čišćenje odumrlih stanica kože. Četkicu prije svakog korištenja očistite toplom vodom i sapunom, te ih nemojte koristiti češće od dva puta sedmično kako uz stare ne biste uklonili i mlade stanice kože.

cure.ba

Komentari

komentara