Ljepota

Najbolje strategije – 20 načina da pobjedite stres i budete lijepe

Napisao admin

O ljepoti pišemo veoma često, o stresu s vremena na vrijeme. Uostalom, i sami smo imali prilike da na koži osjetimo posljedice stresnih situacija. A da bismo znali koju taktiku da primjenimo neophodno je i da upoznamo sve procese koji se dešavaju u prilikama kada smo zabrinuti, iznervirani, pod pritiskom.


Lijepa žena (foto: cure.ba)

Uz to, otkrivamo i strategije kojima treba uzvratiti.

1. Uzmite dozu superjake aromaterapije

Mirisi poput onog lavande i kamilice imaju relaksirajući efekat, ali da bi ih intenzivirali i pojačali dejstvo upotrebite neki raspršivač mirisa ili aroma lampu. A evo još jednog trika: koristite kupke sa mirisom citrusa, piše Cosmopolitan.rs.

2. Budite istrajni u režimima ljepote

Skidanje šminke, čišćenje lica, nanošenje hidratantne kreme i antirida je obaveza, kažu dermatolozi, a mi potvrđujemo. No, ponekad nas umor toliko savlada da je jastuk jedino o čemu razmišljamo. Savjet: pored kreveta držite maramice za skidanje šminke kojima ćete lako da uklonite šminku i nečistoću s lica, a da pri tom ne stojite pola sata pred ogledalom.

3. Budite „sam svoj majstor“

Probajte ovu brzopoteznu masažu koja oslobađa napetosti: pritisnite palcem tačku na drugoj ruci, a koja se nalazi između palca i kažiprsta. Pri tom duboko dišite. Poslije dva minuta pređite na drugu ruku.

4. Srk po srk

Sam čin laganog ispijanja nekog toplog napitka, potpuno umiruje. Zeleni čaj je dobar izbor jer je krcat antioksidansima koji pomažu ljepšem izgledu kože.

5. Dobro se preznojte

Vježbanje povećava nivo endorfina i serotonina zaduženih za dobro raspoloženje, što je odlična protivteža negativnim efektima kortizola. Još dva plusa u korist vježbanja: fantastično tijelo i dobra kondicija.

6. Namjestite krevet

Bez obzira na to u kolikoj ste žurbi i da li kasnite na posao, namjestite ujutru krevet. Ušuškana i uredna atmosfera u spavaćoj sobi je preduslov za opuštajući i miran san.

7. Uronite u toplu vodu

Da biste opustili uslijed stresa napete mišiće, lezite u toplu vodu koja pospješuje širenje krvnih sudova i ubrzava protok kiseonika do mišića.

8. Družite se i uljepšavajte

Odlazak kod pedikira i manikira sa najboljom drugaricom može učiniti mnogo i za dušu i za tijelo. Istraživanja pokazuju da što žene više provode sa svojim najboljim prijateljima, to njihovo tijelo proizvodi veću količinu „hormona ljubavi“ – oksitocina, a to, pak, izaziva pozitivan stav i osjećaj opuštenosti.

9. Upijajte sunce i svjetlost

Svakog dana (naravno ako to vremenske prilike dozvoljavaju) provedite barem 15 minuta na suncu (uz zaštitni faktor čak i u gradu). Ukoliko tijelo nije izloženo dovoljnoj količini svjetlosti, dio mozga zadužen za regulisanje raspoloženja  ne funkcioniše kako treba, tako da smo podložniji efektima stresa.

10. Raskomotite se

Po dolasku kući nakon (napornog) radnog dana, presvucite se u nešto komotno. Naravno, obradujte i svoja stopala parom udobnih papuča.

11. Uživajte u jutarnjem tuširanju

Ne žurite sa pranjem kose – priredite sebi jednu dobru masažu glave. Prstima kružite po cijelom tjemenu dok šamponirate krajeve, a nemojte preskočiti ni slijepoočnice.

12. „Zgriješite“ ponekad

Ukus čokolade u našem organizmu može izazvati iste one simptome kao kada smo zaljubljene. Osim toga, nova istraživanja pokazuju da umjerena količina čokolade na svakodnevnom nivou čak može i da vam pomogne da smršate, tako da nema razloga da u potpunosti sebe lišite ovog fantastičnog slatkiša.

13. Neka vam je osvježenje pri ruci

U flašicu sa raspršivačem sipajte vodu dodajući kap lavandinog i ružinog ulja (koža ih naprosto obožava). Držite je na radnom stolu i onda kada zbog suvog kancelarijskog vazduha osjetite da vam se koža zateže, poprskajte malo po licu.

14. Pospješite beauty sleep

Za ljepotu, kako kažu oni koji se u to razumiju, ništa nije toliko dobro kao san. No, pojačajte njegovo dejstvo dobrom noćnom kremom. Zaključak: U krevet ne krećite prije nego što namažete lice.

15. Držite ruke podalje od lica

Kada se osjećate umorno i nervozno, oduprite se želji da zaronite lice u šake, a posebno ne da trljate oči. Tako ćete samo iziritirati osjetljivu kožu oko očiju, što će dovesti do podočnjaka.

16. Otjerajte stres parom

Pružajući sebi SPA užitak u svojoj kući podjednako ćete doprinijeti kako fizičkom tako psihičkom stanju. U 250 dl proključale vode dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande ili eukaliptusa. Nagnite se nad posudom, pokrijte glavu peškirom i dopustite da vas para potpuno opusti.

17.  Tretman protiv kesica ispod očiju

Suptilna masaža predjela ispod očiju može ukloniti višak tečnosti koji prouzrokuje stvaranje kesica, a istovremeno vas osloboditi tenzije u glavi. Po jednim prstom svake ruke nježno pritisnite unutrašnje uglove učiju (bliže nosu) na nekoliko sekundi. To isto učinite na tački iznad sredine obrva, kao i na spoljnim uglovima očiju.

18. Brzi oporavak dehidrirane kože

Najlakši i najbrži način da vratite sjaj dehidriranoj koži, jesu maske. U ponudi je veliki izbor, a potrebno je pronaći samo onu koja odgovara vašem tipu kože.

19. Borba protiv akni

S obzirom na to da stres izaziva pojavu akni, u haotičnim periodima koristite proizvode za čišćenje lica na bazi glikolne kiseline. Ukoliko ste skloni bubuljicama na leđima i dekolteu, isti tretman primjenite i na ovim dijelovima tijela.

20. Umirite iritiranu kožu tijela

Ukoliko vam je koža toliko suva, iziritirana i svrbi, kupka bogata morskim solima i etarskim uljima saniraće problem.

cure.ba

Komentari

komentara