Kuća i hrana

Odlične za mršavljenje! – Blagodeti sezonskih namirnica: razlog da jedete dinju baš svaki dan

Napisao admin

Ovog ljeta nikako ne smijete da zaboravite na dinje. Prepune su zdravih nutrijenata, odlične za mršavljenje, ali i podsticanje lijepog preplanulog tena. Uvođenjem voća u svakodnevnu ishranu možete čak i da izliječiti određene bolesti. Pročitajte sve blagodeti ove ukusne i mirisne namirnice…


Foto:arhiva

Bez lubenice i dinje ne možemo da zamislimo ljeto, što i nije loše jer, osim što će vas rashladiti, osvježiti i nahraniti, obje sadrže čitav niz korisnih sastojaka koji povoljno utiču na varenje, jetru, srce, krvotok i bubrege.

1. Mršavljenje i čišćenje toksina

Dinje su niskokalorične i pune vode, a sadrže i vitamine A, B1 i B2, C, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, željezo i cink i odličan su izbor za doručak tokom ljeta. Iako sadrže dosta šećera, one sadrže malo zasićenih masti i soli, i veoma malo holesterola. Ako pojedete 100 grama ove namirnice, unijeli ste samo 29 kalorija. Zbog celuloze kojom obiluje, savršeno suzbija glad, olakšava probavu i sprečava nadimanje u stomaku. Ako je svakodnevno konzumirate, na zdrav način ćete izgubiti višak kilograma, a nećete biti gladni. Osim samostalno, možete je jesti i kao dodatak voćnim salatama ili koktelima.

2. Osvježava i daje energiju

S obzirom na to da je puna vode, dinja će vas lako osvježiti tokom ljetnih vrućina i pomoći vam da izbjegnete dehidrataciju organizma i lakše podnesete visoke temperature. Pored toga, zahvaljujući šećerima koje sadrži, dinja će vam obezbijediti i uliti i potrebnu energiju, te je poželjno da ih konzumirate umjesto energetskih pića koja se svakako nikako ne preporučuju.

Štiti od raka i protiv grčeva je.

ljepotaizdravlje.ba

Komentari

komentara