Kuća i hrana

Super recept – Schwarzwald torta – torta koja vas ni u jednoj prilici neće postidjeti!

Napisao admin

Recept za Schwarzwald tortu


Schwarzwald torta (Foto: ljiljananieder.com)

Sastojci:

Tijesto:

    6 žumanjaka
    4 žlice vruće vode
    150 + 50 g šećera
    6 bjelanjaka
    na vrh noža soli
    100 g brašna
    2 žličice praška za pecivo (vrhom pune)
    30 g škrobnog brašna (Gustina)
    50 g kakao praha
    100 g mljevenih badema

Preljev:

    12 – 15 žlica soka od višanja
    6 cl rakije od višanja

Krema:

    250 ml soka od višanja
    1 žlica škrobnog brašna (Gustina)
    500 g višanja iz kompota

Šlag:

    800 ml vrhnja za šlag (bez šećera)
    3 žlice šećera u prahu
    2 žlice rakije od višanja

Ukrašavanje:

    100 – 150 g čokolade za kuhanje
    višnje za ukrašavanje

Priprema:

Za tijesto: Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Pjenasto umutiti žumanjke, 150 g šećera i vodu (3 – 4 minute, odnosno dok se ne dobije kremasta smjesa). Bjelanjke čvrsto izraditi s malo soli. Snijegu od bjelanjaka polako dodavati 50 g šećera, neprestano miješajući te nastaviti miješati 2 – 3 minute. Snijeg od bjelanjaka dodati smjesi od žumanjaka i lagano umiješati. Brašno, prašak za pecivo, Gustin i kakao dobro izmiješati i prosijati. Dodati smjesi od jaja a na kraju badem i sve lagano metlicom za snijeg ili žlicom izmiješati. Tijesto istresti u kalup za tortu (26 cm) kojoj ste dno obložili papirom za pečenje, fino izravnati i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 50 minuta. 10 minuta prije kraja pečenja biskvit  prekriti papirom za pečenje. Tortu ostaviti preko noći hladiti (zbog lakšeg rezanja). Biskvit dva puta prerezati, tako da dobijete tri biskvita jednake debljine.

Za preljev: Sok i rakiju od višanja izmiješati.

Za kremu: Sok od višanja (250 ml) izmiješati s 1 žlicom Gustina te miješajući na štednjaku zakuhati. Vrućim pudingom odmah premazati prvi biskvit koji ste prethodno poprskali s 4 – 5 žlica preljeva, na to staviti ocijeđene višnje i pustiti da se ohladi.

Za šlag: Vrhnje zajedno sa šećerom i rakijom od višanja čvrsto izraditi te podijeliti na tri jednaka dijela. S 1/3 šlaga  premazati višnje, položiti drugi biskvit,  poprskati s 4 – 5 žlica preljeva, premazati 1/3 šlaga, položiti treći biskvit i poprskati ga preostalim preljevom. Tortu ukrasiti izvana ostatkom šlaga, posuti grubo naribanom čokoladom i ukrasiti višnjama.

Za ukrašavanje: Čokoladu sobne temperature naribati ili pomoću noža za guljenje krumpira praviti male rolice.

Savjet: Ako želite da Vam biskvit ima više čokoladni okus napravite preljev od 12 – 15 žlica čokoladnog mlijeka i 6 cl rakije od višanja.

ljiljananieder.com

Komentari

komentara