Kuća i hrana

Zašto je zdravije jesti babanane sa tamnim tačkama po kori?

Napisao H. H.

Zaljubljenici u zdrav život zaklinju se u prednosti jedenja banana, koje možete ubaciti u smoothieje, proteinske shakeove ili ih jednostavno pojesti same.

Ako ste među onima koji izbjegavaju banane s tačkicama jer mislite da su prezrele, u krivu ste. Nedavno istraživanje provedeno u Japanu pokazalo je da postoji nekoliko stvari zbog kojih su tačkaste banane bolje od onih bez tačkica.

Ovo je devet prednosti banana s tačkicama:

Pružaju vam dodatnu zaštitu od raka

Naučnici su utvrdili da banane s tačkicama sadrže sastojak po imenom faktor nekroze tumora koji uništava stanice raka. Konzumiranje banana s tačkicama dakle pomaže u prevenciji raka.

Banane su odlični prirodni antacidi koji pomažu u borbi protiv probavnih smetnji, Lako se probavljaju te ne pridonose bolovima u želucu. Umjesto toga, oni nestaju nakon što pojedete bananu. Umjesto tableta za poticanje probave ili protiv žgaravice, samo pojedite bananu.

Vaš krvni pritisak će se srediti

Kako biste održavali uredan krvni pritisak, važno je da imate visoke razine kalija u krvi, a njega naročito ima u tačkastim bananama. One su bogat izvor kalija i imaju nizak sadržaj natrija, koji može dovesti do povećanja krvnog pritiska.

Bit ćete manje depresivni

Banane sadrže aminokiselinu triptofan koju tijelo koristi u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji je usko vezan uz stanje uma i san. Pomoću banana postići ćete smirenje te se dobro naspavati.

Riješit ćete se zatvora

Činjenica da nam banane pomažu u rješavanju zatvora dobro je poznata. Banane dodaju sluz u crijeva i olakšavaju njihovo gibanje zbog visokog udjela vlakana u sebi. Sljedeći put kad osjetite probleme s probavom, posegnite za bananom.

Doživjet ćete nagli skok energije

Banane imaju visoku kalorijsku vrijednost, zbog čega su odličan izvor energije. Sljedeći put kad vam treba nalet energije nakon napornog vježbanja, pojedite bananu. Dodatna prednost je to što će visoka razina kalija iz banana spriječiti grčeve u mišićima,a drugi minerali i nutrijenti pomoći će vam postići fizičku izdržljivost.

Olakšat će vam probleme s čirom na želucu

Čirevi su sinonim za akutnu bol i stroga ograničenja u prehrani. Razlog za to je činjenica da začinjena hrana može uzrokovati daljnje iritacije. Međutim, banane imaju mekšu teksturu koja brzo prolazi kroz probavni trakt.

Pomaže u borbi protiv anemije

Banane su obilan izvor željeza, koje je glavni sastojak crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik kroz vaše tijelo. Banane nadopunjavaju potrebe vašeg tijela za željezom, čime se smanjuje mogućnost pojave anemije, koju karakteriziraju niska razina željeza u krvi i bolesti crvenih krvnih zrnaca.

Olakšat će vam menstrualne bolove

Razina kalija u tačkastim bananama pomaže smanjiti pojavu grčeva u mišićima tokom menstrualnog ciklusa. Banane su bogate vitaminom B6 koji smanjuju oticanje i zadržavanje vode u tom periodu, piše “Index“

Komentari

komentara