Kuća i hrana

POMOĆ U NEVJEROVATNIM SITUACIJAMA – Zašto je biber mnogo više od začina?

Napisao admin

Osim što hrani daje ukusnu i pikantnu aromu biber je mnogo više od začina.


biber (foto:cure.ba)

Ove ljute kuglice mogu vam pomoći u nevjerovatnim situacijama, a njegova svojstva savršena su i u borbi protiv virusa i bakterija…   

1. ČUVA ODJEĆU  

Ako vaša omiljena majica ili pantalone počinje da gube boju posegnite za biberom. U deterdžent za veš dodajte kašičicu mljevenog bibera. On će djelovati kao fiksator i sačuvati boju na odjeći, voda će ga isprati te nećete morati odjeću dodatno da ispirate.  

2. KAO PILING ZA LICE I TIJELO  

Zrnca bibera toliko su sitna da će savršeno zamijeniti vaš piling gel za pranje lica i tijela. Pomiješajte pola šoljice bebi ulja, 6 kapi eteričnog ulja narandže, šoljicu sitne morske soli i kašičicu bibera. Sve dobro pomiješajte, istrljajte kožu pa je isperite vodom. Piling će ukloniti mrtve ćelije i nečistoće, a biber pojačati prokrvljenost i kožu učiniti mekom i svježom. 

3. PROTIV PREHLADE  

Biber je prirodni dekongestant jer sadrži hemikalije koje nadražuju sluznicu i razrjeđuje sluz te čisti disajne puteve. Nalijte toplu, svježu supu u tanjir i dodajte malo mljevenog bibera. Supa će zagrijati sinuse, a biber vam pomoći da očistite disajne kanale.  

4. ČISTAČ ORGANIZMA  

Biber je vrlo snažan antioksidans koji poboljšava cirkulaciju, stimuliše metabolizam te pojačava apetit, a poznata su i njegova protivupalna svojstva. Biber ima ulogu i u poboljšanju rada sistema za varenje stimulišući probavne enzime i lučenje želudačanih sokova, piše Zadovoljna.

cure.ba

Komentari

komentara