slot online 2023

5:2 dijeta – Saznajte sve o trenutno najpopularnijoj dijeti na svijetu

Napisao admin

Dijeta u kojoj se jede što se želi 5 dana u tjednu, a preostala dva dana posti.


Dijeta (foto: cure.ba)

Zaboravite na izbacivanje ugljikohidrata ili pak mesa. Zaboravite na brzinske detoksicirajuće dijete. Zaboravite i na UN, Sonomu, Nutrifit, DASH i Scarsdale… Nova dijeta hara svijetom i ona dozvoljava ljudima da jedu što god žele – ali samo pet dana u tjednu.

5:2 dijeta je umotvorina novinara nutricioniste Michaela Moseleyja i novinarke Mimi Spencer, i ona dozvoljava ljudima da jedu što god žele pet dana u tjednu, dok u preostala dva dana mogu jesti samo 600 kalorija po danu. Njihova knjiga “Brza dijeta” je bestseller u Velikoj Britaniji i SAD-u, i već je doživjela više od 12 reizdanja u veoma kratkom roku.

Mosely kaže da se dijeta bazira na radu britanskih i američkih znanstvenika koji su ustanovili da princip prehrane s povremenim postom pomaže ljudima da izgube više masnih naslaga, smanji osjetljivost inzulina i razinu kolesterola, što znači i smanjen rizik od bolesti srca i dijabetesa.

Dijetu je sam Mosely isprobao za BBC-jev znanstveni program “Jesi, posti, živi dulje” prošlog kolovoza, nakon što je saznao da ima veoma visok kolesterol i da mu je šećer na granici obolijevanja od dijabetesa. Rezultati nakon dijete su ga iznenadili – u tri mjeseca na zdrav je način izgubio 8 kilograma masnih naslaga, a šećer i masnoće vratili su se u granice normale. Nakon toga je napisao knjigu i otvorio web stranica na ovu temu – i sada je dijeta popularna diljem svijeta, a u njenu djelotvornost se kunu zvijezde kao što su Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow i Jennifer Lopez. Ovo je zaista najpopularnija dijeta 2013. godine!

Na kom principu funkcionira 5:2 dijeta?

Postoje tri glavna koraka kojih se morate držati kako biste smršavili, osjećali se zdravije i izgledali bolje:

    post – jedite samo 500 kalorija za žene/600 za muškarce – dva dana u tjednu (ali ne jedan odmah za drugim)
    jedite normalno, ali zdravo ostalih pet dana
    tri puta tjedno u dane kada ne postite vježbajte po trideset minuta

Ukratko 5:2 dijeta je princip prehrane s povremenim postom i ona je veoma privlačna ljudima koji nemaju živaca niti volje svakodnevno držati dijete, nabavljati neke posebne namirnice i kuhati nekakva posebna jela – i stalno si uskraćivati svoje omiljene poslastice. Jedini pravi trik je izdržati u te dane na samo 500 kalorija i ne pretjerivati u ostale dane kad je preporučeno 2000 kalorija (stvar, naravno, ne funkcionira ako se prejedete dan nakon posta).

Ova dijeta zaista funkcionira jer vi unos kalorija smanjujete na samo 25 posto od uobičajenog unosa kalorija, no samo dva dana u tjednu – i svejedno vidite rezultate. Jedna moja poznanica je nakon dva tjedna izgubila tri kilograma. Što uopće nije loše s obzirom da je samo četiri dana u tih dva tjedna bila na “dijeti”.

Što možete jesti na 5:2 dijeti?

Iako je rez u kalorijama prilično drastičan u ta dva posna dana u tjednu, dijeta je zapravo veoma fleksibilna. Na vama je da odlučite što ćete jesti u te dane, i zapravo je svejedno – sve dotle dok ne dođete do granice od 500 kalorija za cijeli dan. Najbolje bi bilo da na internetu potražite prehrambenu tablicu s iznosom kalorija kao što je ova OVDJE. Morat ćete imati snažnu volju i želju srezati unos kalorija za 3/4, ali već idući dan možete normalno jesti (ne i pretjerivati) pa je ovo definitivno izvedivo.

A sad što točno jesti u te dane posta? Jedite što god želite, ali najbolje je jesti namirnice koje su što zasitnije, a imaju što manje kalorija. Najbolje su:

    namirnice bogate proteinima – piletina ili riba,
    zdravi kompleksni ugljikohidrati kao što su mahunarke, slanutak, integralna riža…
    povrće – koje, u pravilu, ima najmanje kalorija, što znači da možete pojesti veliki tanjur vez grižnje savjesti,
    nemasne juhe…

Što mogu piti?

Puno vode. Pijte što više vode, osobito u ovim ljetnim mjesecima, pogotovo u dane posta. To će vam pomoći i barem malo utažiti glad. Inače, u dane posta, obratite pozornost na kalorijsku vrijednost pića koje pijete, na ona s puno šećera ili masnoća (na bazi mlijeka). Alkohol je dozvoljen samo u “normalnim” danima, no i tada nemojte pretjerivati jer znate da alkohol, zapravo, ima puno kalorija.

Kad mogu jesti na 5:2 dijeti?

To je posve na vama. Vi možete tih 500 kalorija pojesti u jednom obroku ili ih podijeliti na nekoliko manjih obroka – a upravo je i najzdravije jesti manje što češće. Dakle, vi možete pojesti jedan kroasan za doručak, ali s time ćete iskoristiti većinu dozvoljenih kalorija i gladovati ostatak dana. Eksperimentirajte malo s time što vam najbolje odgovara. Možda vam više odgovara preskočiti doručak i pojesti dva manja obroka za ručak i večeru. Ili pak, ako cijeli dan radite, možda niti nemate vremena jesti sve do navečer…

Vaša formula za uspješan “normalan” dan

Već smo rekli – normalan dan ne znači da se možete utopiti u pizzi ili ćevapima za sva tri obroka u danu. To znači da si možete priuštiti svu hranu koju volite, ali u granicama normale. Vi možete jesti i pizzu, i ćevape, i tjesteninu s umakom, kruh, desert i čašu ili dvije vina – no sve u granicama normale.

    Jedite barem tri zdrava, uravnotežena obroka na dan.
    Između obroka jedite lagane i zdrave međuobroke kao što su voće, ili nemasni jogurt.
    Nemojte brojati kalorije ili drastično rezati dosadašnje porcije – vi niste na dijeti (ali isto tako nemojte nadoknađivati ove dane posta idući dan).
    Budite svjesni hrane koju stavljate u sebe? Je li ona zdrava?
    Povremeno si dozvolite omiljenu kaloričnu slasticu (ali ne svaki dan).
    Izbacite iz prehrane procesiranu i već gotovu hranu. 
    Što je češće moguće spremajte hranu kod kuće na što manje masnoća.
    Ako se još osjećate gladno nakon obroka pričekajte 20 minuta, da se uvjerite da ste zaista gladni, odnosno da vam nisu samo “oči gladne”.
    Priuštite si čašu ili dvije vina, ukusan desert ili čak malo čokolade.
    Izbacite smeće iz prehrane. Ili takve namirnice barem svedite na minimum – čips, smoki, keksi, kalorični kolači, bomboni, čokoladice, gazirana pića puna šećera, pivo…

Vaša formula za uspješna dane kada postite

Već smo rekli da kalorije možete rasporediti onako kako vama najbolje odgovara, sve dotle dok ne premašite limit. Primjerice, obroke možete rasporediti ovako:

100 kalorija za doručak, 150 za ručak i 250 za večeru

Ili, ako želite prehranu u ove dane prilagoditi svom stilu života ova pitanja mogu vam pomoći kako najbolje rasporediti obroke u dane posta:

    Ustajete li rano?
    Radite li u uredu?
    Jeste li izloženi nezdravoj hrani tijekom dana?

Ako ste odgovorili “da” na neka ili sva navedena pitanja, možda bi bilo dobro da preskočite doručak i pojedete nešto konkretniji ručak. Zašto? Zbog toga što će vam konkretniji ručak pomoći da izbjegnete usputno grickanje u toku ostatka dana. Ako jurite na posao ujutro i obično imate onda puno posla, možda vam je lakše preskočiti doručak.
 
    Jeste li toliko zaposleni u toku dana da uopće ne razmišljate o hrani?
    Osjećate li se loše ili bezvoljno ako preskočite doručak?
    Imate li već ustanovljen jutarnji ritual koji uključuje doručak i kavu?

Ako ste odgovorili potvrdno na neka od ovih gore piranja, možda biste trebali pojesti veći doručak (200 ili čak 300 kalorija), preskočiti ručak i onda ostatak pojesti za večeru. Ako ste veoma zaposleni u toku dana možda nećete niti primijetiti da ste preskočili ručak.

Što ako prekršim pravila u dane posta?

Nemojte paničariti! Ako ste malo prekardašili – do 200 kalorija preko limita – ne morate u potpunosti odustati od tog dana. Samo pripazite na te greške i nemojte to ponavljati. Ako pak premašite i taj drugi limit od 500 + 200 kalorija (a i to je zaista za posebne prilike – nemojte sad tih 700 uzimati kao pravilo) odustanite od posta i prebacite ga ne neki drugi dan. Nemojte se forsirati. Ovo nije dijeta namijenjena mučenju.

Je li 5:2 dijeta zdrava?

Pobornici ove dijete reći će – ne samo da će vam ona pomoći izgubiti višak kilograma, već će vam i produljiti život i zaštititi od bolesti kao što su srčana oboljenja, Alzheimerova bolest i rak. Međutim, ovi dani kada se posti mogu imati svoje posljedice, osobito ako ste naviknuli obilnije jesti svaki dan – vrtoglavica, manjak energije, razdražljivost, glavobolja, poteškoće sa spavanjem… Budite spremni na to u početku dok se ne priviknete na dane posta. 

I treba napomenuti da, iako ova dijeta pomaže spriječiti pojavu dijabetesa,  ovakva prehrana s povremenim postom, nije prikladna za dijabetičare koji moraju stalno kontrolirati razinu šećera u krvi.

zena.hr

Komentari

komentara