slot online 2023

Lijepi maniri prilikom jela – Da ste pristojniji bili biste mršaviji

Napisao admin

Lijepi maniri prilikom jela, zamislite, vezani su i uz vaše zdravlje, odnosno tjelesnu težinu. Ne jedete za stolom nego s nogu? Buljite u TV dok jedete? Ne koristite često vilicu i nož? Ukoliko ste na jedno od ovih pitanja odgovorili potvrdno, čitajte dalje. Pozorno!


hrana (foto:cure.ba)

Ako vas pozovu na poslovni ručak, lijepi maniri će vam pomoći da ostavite bolji utisak, no pomoći će vam i da izgubite višak kilograma. 

Evo kako

Jedite za stolom

U prošlosti su porodice jele zajedno za stolom. Imajte na umu da su oni obično imali i manje kilograma nego prosječna moderna porodica. 

Danas je kuhinjski stol postao tek mjesto za ostavljanje računa, ključeva ili drugih predmeta koji nemaju veze s jelom. Na njemu se jede tek u posebnim prilikama. Želite li smršavjeti, očistite kuhinjski stol, izvadite tanjire i počnite redovno objedovati za stolom (makar sami jer su ukućani negdje drugdje). I potrudite se barem večerati s članovima porodice. 

Televizor ili kompjutor ne smije biti ispred vas. Jedenje ispred TV-a je povezano s debljanjem i gutanjem hrane bez razmišljanja. Odlučite li se jesti za stolom, um će biti koncentrisaniji na ono što jedete. 

Ugodni razgovori – bolja probava

Okruženi ste vama najdražim ljudima i imate njihovu pažnju. Tu ste samo vi, oni i hrana (samci trebaju češće pozivati goste). Tokom zajedničkog obroka, odložite malo pribor za jelo i pričajte. Gledajte ih u oči i bolje ih upoznajte. Praveći stanku između zalogaja i uživajući u obroku, imat ćete dovoljno vremena za pravilnu probavu. 

Sjedite uspravno

To je važno jer tokom jela to pomaže u probavi. 

Koristite nož i viljušku

Tako ćete kontrolisati veličinu zalogaja i jesti sporije nego da jedete prstima. Rižu, manju tjesteninu i pire-krompir takođe nemojte jesti kašikom nego viljuškom. Tijelu ćete dati dovoljno vremena, pa ćete prestati jesti kad budete siti. U suprotnom biste se mogli natrpati iako ste već siti. 

Kašikom jedite samo supu i supena jela, jogurt i sladoled. 

Režite jedan po jedan zalogaj

Iako se može činiti lakše izrezati cijeli odrezak ili komad lazanja na početku obroka, nemojte to činiti. Pogotovo ako su vam poslužili ogromnu porciju u restoranu. I nikad ne gutajte zalogaj koji je veći od usta. Ako ga morate strpati u usta, znači da je prevelik. Koristite nož i smanjite zalogaj. Pravilo vrijedi i za salatu. 

Između zalogaja spustite viljušku

Tokom jela hrana ne smije biti najvažnija. Obrok treba biti vrijeme koje provodite s prijateljima i porodice. Ako nikad ne odlažete viljušku, znači da jedete prebrzo, ne poklanjate pažnju ljudima i otežavate mozgu da na vrijeme primi poruku iz želuca da više niste gladni.

Neka kraj vas bude puna čaša vode

Piti vodu između zalogaja pomaže probavi i još je jedan način da se stvori osjećaj sitosti. No, ne pijte previše vode, neka to budu mali gutljaji. 

Kad žvačete zatvorite usta

Kad žvačete s otvorenim ustima, gutate zrak, što može dovesti do nadutosti i probavnih smetnji. 

Ne morate očistiti tanjir

Nemojte se koncentrisati na to da tanjir bude prazan, nego da želudac bude pun i jeste li još uvijek gladni. Koncentrisanjem na tanjir gubimo osjećaj sitosti. Na početku jela na tanjir stavite manju količinu hrane, jedite polako i uzmite još samo ako ste gladni. 

Magazin.hr

Komentari

komentara