Zdravlje

Evo šta sadrži pivo – Pivo i skijanje; razmislite dvaput

Napisao admin

Na stranu s kalorijama, sva alkoholna pića su kalorična i sva djeluju na organizam jednako – šire krvne žile koje se skupljaju na nižim temperaturama i na taj način umanjuju osjećaj hladnoće. No, pivo je po nečem specifično.


Pivo (Foto: Cure.ba)

Pivo se dobija alkoholnim vrenjem ječmenog slada, dok se hmelj dodaje za obogaćivanje okusa. Upravo taj hmelj u sebi skriva zamke. Naime, hmelj u sebi sadrži biljne alkaloide nazvane humulini (od latinskog naziva za hmelj – humulus lupulus). Osim tih humulina, ženske stabljike u stožastim reproduktivnim strukturama sadrže lupulin, smolasti alkaloid, piše “Večernji”.

Oba spomenuta alkaloida imaju svojevrsno djelovanje na organizam (osim što alkohol slabi reflekse) u vidu sedativa, smirujući organizam i opuštajući mišiće. Djelovanje nije snažno, ali je prisutno, čak se u historiji spomenuti alkaloidi koristili kao sedativi i sredstva u liječenju nesanice. Iako istovremo dokazano pomažu probavi.

Stoga mogu djelovati na opuštanje mišića, što dovodi do bržeg umaranja pri opterećenjima, nezgodnijih padova koji zbog smanjenih kontrakcija mogu uzrokovati ozbiljnije ozljede. Stoga savjetujemo da ako se već ne možete odreći svog omiljenog pića, barem dok ste u pogonu, pažljivo dozirate količinu.

cure.ba

Komentari

komentara