Zdravlje

Naučnici otkrili molekulu – Ovo je razlog zbog čega vam se stalno spava

Napisao admin

Naučnici su otkrili molekulu u mozgu za koju se vjeruje kako uzrokuje poremećaj u spavanju, nazvali su ju somnogen, piše foxnews.com.


Spavanje (Foto: Cure.ba)

– Somogen se sastoji od aminokiselina, kao i proteini te može pojedincima uzrokovati poremećaje u spavanju godinama. Osobe se osjećaju kao da hodaju u magli, ali nisu mentalno budni – priča istraživač iz Centra za spavanje na univerzitetu Emory i profesor neurologije David Rye.

Provedeno istraživanje dat će naučnicima bolji uvid u način kako naši mozgovi reguliraju stanje svijesti, kao što su budnost i spavanje. Rye naglašava kako je ovo otkriće tek početak, dodaje kako radi s ‘grupom ljudi, koji su prirodno pospani i ne reagiraju dobro na tradicionalne lijekove’, piše dnevno.hr.

Hipersomnia je bolest kad se ljudi osjećaju pospani kao da su probdjeli noć, imaju problema na poslu ili školi, a standardne terapije lijekovima ne pomažu. David Rye i kolege istraživači su otkrili kako pacijenti imaju neobičnu biološku potrebu za snom, u moždanoj srži imaju previsoku količinu Somogena, koji se veže na GABA receptorie i djeluje kao tableta za spavanje.

cure.ba

Komentari

komentara