Zdravlje

Treba vam slamka i čaj – Uz ovaj trik zasigurno ćete se odviknuti od pušenja!

Napisao admin

Kada je riječ o strategijama odvikavanja od pušenja one, osim jake volje i pozitivnog razmišljanja o blagodetima života bez duhanskog dima, podrazumijevaju i zdravu ishranu i fizičke aktivnosti.


Odricanje od pušenje (foto: cure.ba)

Ishrana bi trebalo da se sastoji od što više voća i povrća i minimuma masti i šećera.

Ako u toku odvikavanja od pušenja uveče osjetite glad popijte čašu obranog mlijeka sa kašičicom kakaoa (kalcijum i magnezijum iz mlijeka su prirodni sedativi), a od dragocjene pomoći biće vam prirodni začini, bijeli luk, peršun, ljuta papričica, biber, borovnica…

Čaša vode takođe može da “ubije” potrebu za pušenjem, kao i vruć čaj od maslačka ili komorača (pijte ih nezaslađene!) i na slamčicu pošto ćete tako zadovoljiti i mehaničku potrebu da imate cigaretu na usnama.

Možete i da grickate sjemenke suncokreta, mrkvu, celer i pijete vitaminske i dijetetske napitke… Osim toga namirnice bogate vitaminom B pomoćiće vam da smirite istanjene živce zbog prestanka unošenja nikotina, a šetnja, vježbe, vožnja bicikla, plivanje ili neka druga aktivnost usmeriće vaše misli na neke pozitivne stvari, a ne na cigarete.

Kolumbo je otkrio Ameriku, ali i duhanski otrov, no, pogledajte što je u svojoj knjizi “Stvarni narodni učitelj” zabilježio Vaso Pelagić:

Dugo se smatralo da je duhan ljekovit, pa je u narodnoj medicini korišćen za liječenje zubobolje, crvenog vjetra, bolova u želucu, crijevnih parazita, glavobolje, za zaustavljanje krvarenja kod povreda, ali i da se istrijebe moljci… Klinički je, međutim, utvrđeno ne samo da nije ljekovit, već i da prouzrokuje mnoge bolesti

U dimu duhana je više od 4000 supstanci i većina su otrovi ili nadražajna sredstva, a nikotin kao psihoaktivna droga uvršćen je u istu farmakološku grupu sa kokainom i amfitaminom!

Kolumbo je otkrio Ameriku, ali i duhan. U Evropu ga je donio 1492. godine i od tada se ova biljka uzgaja na starom kontinentu. Dugo se smatralo da ova jednogodišnja zeljasta biljka ima ljekovita svojstva, pa je u narodnoj medicini korišćen za liječenje zubobolje, crvenog vjetra, bolova u želucu, crijevnih parazita, glavobolje, kao i da trebi moljce?…

Preporučivalo se da se žvaće lišće svježeg duhana, ušmrkava prah a lišće stavlja na bolno mjesto. Međutim, klinički je utvrđeno da ova biljka ne samo da nije ljekovita već, prouzrokuje mnoge bolesti.

Alarmantne brojke

Korišćenje duvana u bilo kom obliku svrstava ovu biljku među najotrovnije. Od bolesti izazvanih duvanom umire svaki drugi dugogodišnji pušač, odnosno na taj način, u prosjeku, izgubi 20 godina života! Ako se nastavi ovim tempom 2020. će se broj smrtnih slučajeva od posljedica pušenja popeti na 10 miliona godišnje!

I pored ovako alarmantnih brojki cigarete se u mnogim zemljama, pa i kod nas, prodaju na svakom ćošku bez obzira na to što je u duhanskomdimu više od 4000 hemijskih supstanci Većina su otrovi ili nadražajna sredstva, a među njima je i nikotin koji je moćna psihoaktivna droga, uvršten u istu farmakološku grupu sa kokainom i amfitaminom . Eksperimenti na životinjama i ljudima pokazali su da nikotin izaziva različite stimulativne i umirujuće efekte, bilo da se žvaće prirodni duvan, ili puši industrijski napravljena cigareta.

Dejstvo nikotina ispoljava se na centralni i periferni nervni sistem, utiče na kardiovaskularni, genitourinarni, respiratorni i gastrointestinalni sistem, kao i na skeletnu motoriku i:

– povećava puls, diže krvni pritisak, te dovodi do opuštanja nekih mišića…

Nikotin se lako apsorbuje u svim tkivima, slobodno prolazi kroz placentu u krvotok ploda – što znači da i dijete u utrobi majke koja puši “uživa” u nikotinu. U nizu istraživanja rađenih među trudnicama pušačima uočena je i 2 puta češća pojava prevremenog porođaja u odnosu na majke nepušače.

PELAGIĆ: NEZNALICE I KUKAVICE

U knjizi Vase Pelagića “Stvarni narodni učitelj” piše da protivu moljaca u aljinama, treba držati lišće duvana među njima? Pelagić dalje kaže: Svaki razuman čovek, star ili mlad, kad radi šta, valja da zna zašto to radi… A, kako stoje u tome oni što puše? Imaju li pametna razloga? Nemaju, niti ga je bilo, niti će ga biti. Zato je pušenje stvar nikakva. On pušeći budališe i kad ga ko zapita zašto to radi, mora kao i drugi neznalica, da sleže ramenima, da ćuti; a ko se razmeće naukom i stane da brani i da hvali pušenje, tek onda je kukavica i niko i ništa?.

Brzi otrov – do mozga za 7 sekundi

Poslije samo jedne popušene cigarete nivo nikotina u krvi poveća se od 5-30 mg/ml, a do centralnog nervnog sistema ova psihoaktivna droga dolazi za samo 7 sekundi. Posljedica je ekstremno velika količina dopamina u mozgu (hemijska supstanca koja stimuliše zone za uživanje) tako da to osjećanje zadovoljstva tjera pušače da nastave da puše. Jetra uspijeva da preradi 85- 90% nikotina, od čega oko 70% u kotinin (produkt pušenja) koji se zadržava u organizmu 18-20 sati, a samo10% unetog nikotina se izbaci urinom.

doznajemo

Komentari

komentara