Zdravlje

POTRESNA ISPOVIJEST DOKTORICE IZ KOLA HITNE POMOĆI: “Stajali smo na semaforu dok je mala Julija umirala!”

Napisao A. K.

“Dobili smo poziv za transport djeteta, ali ni u snu nisam očekivala takav prizor. Odmah mi je bilo jasno da djevojčici nema spasa, ali sam učinila sve da je spasim. Sve što sam kao doktor mogla da pružim u tih nekoliko minuta, učinila sam. Roditelji su bili pribrani i sarađivali su. Plakala sam zajedno sa majkom koju poznajem od ranije jer smo iz istog sela…”

Ovu potresnu priču ispričala je za srbijanske “Novosti” doktorica niške Hitne pomoći Lidija Stoiljković koja je prije dva dana u sanitetskom vozilu pokušavala da spasi malu Juliju Sertić, koja je preminula pod, zasad, nerazjašnjenim okolnostima.

Doktorica je ispričala da joj je ovo prvi ovakav smrtni slučaj u karijeri, da djevojčica umre na putu od niškog Doma zdravlja do Kliničkog centra.

“To je udaljenost od 500 metara, ali smo morali da prođemo dva semafora. Djevojčici su se srčani tonovi izgubili na semaforu kod “Crvenog pevca”. Morali smo da stanemo zbog crvenog svijetla, jer policija nema razumijevanja, pa kažnjava naše vozače. A baš tu su kamere. Tražila sam od vozača da prođe kroz crveno, ali nije smio. Ostao bi, kaže, bez dozvole. U pitanju su samo dva minuta, ali ponekad nas toliko dijeli od smrti.”

Rodbina nesretne djevojčice još uvijek ne može da se pomiri sa ovom tragedijom.

“Naš anđeo trebalo je 24. aprila da napuni 4 godine. Nije nam bilo jasno šta se desilo. Nekoliko dana je imala temperaturu, ali su doktori samo preporučivali da je “skidamo”. Te srijede ustala je oko šest i tražila da gleda crtani. Uskoro joj je pozlilo i roditelji Maja i Ivan su pozvali hitnu koja im je savjetovala da odu do pedijatra. U domu zdravlja su bili već oko 9 sati. Pola sata kasnije ostali smo bez Julije”, neutješan je Julijin deda Nenad Stamenković.

Odgovor na pitanje od čega je Julija preminula trebalo bi da da obdukcija, čiji se rezultati očekuju već danas. Doktori iz ustanova koje su liječile i pružile pomoć maloj Juliji za sada ne žele da se izjasne o uzroku smrti. Izvjesno je da je djevojčica imala boginje varičele i da su se roditelji zbog povišene temperature javljali pedijatru i u subotu 26. marta. Koju terapiju je tada dobila i šta se u međuvremenu dešavalo ostaje misterija.

U zvaničnom dopisu Doma zdravlja stoji da su kobnog 29. marta “roditelji unijeli dijete u lošem opštem stanju, usporenog pogleda, sa poplavljelim usnama, izmijenjenom bojom kože u predjelu lijevog koljena sa velikim podlivom”.

“Odmah sam pozvala Hitnu pomoć, jer mi je bilo jasno da je djetetu loše. Bila je svjesna kada su ušli u moju ordinaciju, ali ubrzo je izgubila svijest. Počeli smo reanimaciju. Uključen je kiseonik, date ampule “lemod solu” i adrenalin. Stvorio se tu i kardiolog, a ubrzo je stigla i Hitna pomoć”, priča za “Novosti” doktorica Snežana Ivanović koja se zadesila u ordinaciji broj 7 na pedijatriji Doma zdravlja. Ona nije izabrani doktor djevojčici tako da nije mogla ni da se izjasni o istoriji njene bolesti.

Dolaskom Hitne pomoći bitka za njen život je nastavljena. Nažalost, nesretnoj Juliji nije bilo pomoći. Umrla je na rukama oca Ivana i majke Maje.

Komentari

komentara