Zdravlje

Novo istraživanje – Prestanite pušiti cigarete, dišite "punim plućima"!

Napisao admin

Žene koje ostave pušenje prije 30 godine gotovo u potpunosti izbjegavaju rizik prijevremene smrti od oboljenja povezanih sa konzumacijom duvana, rezultati su novog istraživanja.


pušenje (foto:cure.ba)

Rezultati ispitivanja više od milion žena u Velikoj Britaniji pokazali su da su dugogodišnji pušači umirali gotovo deceniju prije onih koji nikada nisu ni konzumirali duhan. 

Međutim, oni koji su prekidali sa pušenjem do 30 godine u prosjeku su izgubili mjesec dana života, a ukoliko bi prestajali do 40. godine umirali bi godinu dana ranije. 

“Otkrili smo da, ukoliko žene konzumiraju duhan kao muškarci, isto kao oni i umiru. Više od polovine žena koje puše i ne prekidaju s tom navikom umiru od oboljenja izazvanih konzumacijom duhanskih proizvoda. Prestanak pušenja zaista funkcioniše i što prije to učine duže žive”, rekli su istraživači sa Univerziteta Oxford. 

Istraživanje je pratilo generaciju žena koje su počele da puše tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka. Podaci ukazuju da čak i one koje su pušile manje od deset cigareta dnevno mnogo ranije.

cure.ba

Komentari

komentara