Zdravlje

Strah od… – Ovo su najčešće ženske fobije!

Napisao admin

Gotovo da ne postoji osoba koja nema fobije. Ponekad i ne razumijemo zašto nas neke stvari toliko užasavaju, ali si ne možemo pomoći. Žene se najčešće bore sa osam vrsta fobija, a otkrivamo vam i koje su to.


Strah (foto: cure.ba)

Arahnofobija – Vjerovatno ste pretpostavili da će se srah od pauka naći na prvom mjestu. Arahnofobija je česta pojava u ženskom svijetu, a većina žena se parališe kada vidi pauka, ma koliko on sićušan bio i bezopasno izgledao.

Akrofobija – Strah od visine muči i muškarce podjednako kao i žene. Različito se manifestuje, pa dok se neki plaše pogleda sa 12 sprata, drugima će problem predstavljati i penjenje na merdevine ili tri stepenice.

Glosofobija – Strah od javnog govorenja ubrzava puls mnogih žena. Razumljivo je da se plašimo da ćemo reći nešto pogrešno ili se potpuno osramotiti pred većim brojem ljudi. Odo ove fobije pate i broje slavne ličnosti, no njima u pomoć pristižu treneri i učitelji koji ih vremenom pretvore u savršene govornike.

Akulofobija – Strah od mraka prilično je česta fobija. Dok će neki uživati u tami, osobe koje pate od ove fobije mrak će izbezumiti. Strah iz djetinjstva, kada smo se plašili svega što bi moglo vrebati iz mraka, lako se zadrži i u odraslom dobu.

Klaustrofobija – Strah od zatvorenih prostora muči mnogo ljudi. Najčešće je potaknut lošim iskustvom iz prošlosti, bilo da su vas u djetinjstvu prijatelji zatvorili u ormar ili da ste prije nekoliko godina sate proveli u pokvarenom liftu.

Atychiphobia – Ovu malo poznatu fobiju prepoznat će mnoge žene, budući da su njeni simptomi – strah od neuspijeha koji nas sprječava da isprobamo bilo kakvu novu aktivnost koja nas zanima. Podsvjesno se obeshrabrujemo kako bismo spriječili neusjeh. Ovaj strah varira od blagog, preko umjerenog do parališućeg.

Mizofobija – Strah od prljavštin poznat je brojnim ženama. Mnoge od nas izbjegavaju dodirivanje šteka i rukohvata na javnim mjestima. Ova fobija može biti veoma umjerena, no problema nastaje kada počne štetiti vašem svakodnevnom životu.

Ofidiofobija – Baš kao arahnofobija, ofidifobija je podkategorija herpetofobije, straha od reptila. Strah od zmija možda vam se ne čini toliko ozbiljnim jer je čest kod mnogih osoba, ali ova fobija može biti toliko izražena da oni koji pate od nje izbjegavaju odlazak u prorodu, zološki vrt ili bilo koje drugo mjesto gdje bi se mogli suočiti sa izvorom straha.

cure.ba

Komentari

komentara