Kuća i hrana Zdravlje

Otkrivamo – Zdravstvene prednosti supe od paradajza

Napisao admin

Paradajz supa je jedna od najčešćih recepta kada je u pitanju pravljenje ovog predjela. Supa od paradajza je zdrava i sadrži vrlo malo masnoća. Supa dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta koja će vam pomoći da izgubite težinu i ostanete zdravi u isto vrijeme. Jeste li znali da postoji dijeta sa supom od paradajza? Da! Paradajz supa ima mnoge zdravstvene prednosti što je čini jednom od najboljih supa koju možete imati u vašoj ishrani.


Supa od paradjza (Foto: Cure.ba)

Gubitak težine. 

Jedna od prednosti koje ima paradajz supa je da pomaže u gubitku težine. Mnoge osobe koje su na dijeti oslanjaju se na paradajz supu, koju jedu u večernjim satima, a sve to kako bi sagorjeli neke ekstra kalorije i masnoće iz njihovog tijela. Supa od paradjza ima nizak sadržaj masti i kalorija. Ako kuhate u maslinovom ulju, supa od paradajza može biti zdrava i dobra za osobe koje su na dijeti. Supa od paradajza je brz način da izgubite težinu u sedam ili mjesec dana. Paradajz supa je bogata vodom i vlaknima što čini da se osjećate puni duže vremena.

Borba protiv raka. 

Supa s crvenim sočnim povrćem je učinkovita u borbi protiv raka. Likopen i karotenoid (antioksidansi pronađeni u rajčicama) bore se protiv raka kod muškaraca i žena. Ako muškarci i žene redovno konzumiraju supu od paradajza, oni mogu spriječiti nastajanje raka dojke, debelog crijeva ili raka prostate.

Kontrolira visoke razine holesterola. 

Paradajz je zdravo povrće koje kontrolira loši holesterol u tijelu. To smanjuje šanse za dobijanje visokog krvnog pritiska. Ako jedete paradajz supu, možete zaštititi vaše srce od bolesti poput srčanog udara, blokiranja arterija i sl. Paradajz je također bogat vitaminom B i kalijem – hranjivim tvarima koje jačaju srce i štite od bolesti.

Kontroliše štete zbog pušenja. 

Ako ste pušač i želite ostati zdravi bez odvikavanje od ove loše navike, možete jesti zdjelu vruće supe od paradajza, svaki dan. Kiseline u paradajzu bore se protiv problema povezanih sa pušenjem. 

Dobra za kožu. 

Vitamini u paradajzu će vam pomoći da dobijete sjajnu i besprijekornu kožu. Ako želite da se borite protiv akni i pigmentacija, jedite supu od paradajza. Osim dobijanja blistave kože, vitamini, kalcij i vitamin K također jačaju kosti, zube i vid.

 

cure.ba

Komentari

komentara