Zdravlje

Blistav osmjeh i zdravi zubi – 8 najvećih neprijatelja vaših zuba

Napisao admin

U blistav osmijeh i zdrave zube potrebno je ulagati cijeli život za šta je neophodna disciplina i dobre higijenske navike.


zubi (foto:cure.ba)

Međutim vaši zubi se konstantno sreću s neprijateljima kao što su hrana, pića i loše svakodnevne navike koje u vrlo kratkom vremenskom roku mogu da naprave mnogo štete. Donosimo 8 najvećih neprijatelja vaših zuba:  

1. PIERCING  

Piercing na jeziku mnogi smatraju cool modnim dodatkom, ali da li ste razmišljali šta metalna kuglica u vašim ustima može da učini zubima? Usna duplja nije predviđena za metalne predmete, a svakodnevno lupkanje vašeg novog ukrasa na jeziku po zubima oštećuje gleđ i može dovesti do pucanja zuba i što je najgore, onih prednjih. 

2. BIJELO VINO  

Većina već zna kako crno vino izaziva promjenu boje zuba i ostavlja žućkaste mrlje, ali bijelo vino može biti daleko štetnije. Bijela suha vina dosta su kiselija pa oštećuju površinski sloj što može uzrokovati trajnu promjenu boje zuba.  

3. ŽVAKANJE LIMUNA  

Iako je limun bogat izvor minerala i C vitamina sadrže i veliku količinu citrusa – snažne kiseline koja nagriza zubnu gleđ što može da izazove pretjeranu osjetljivost zuba na toplotu i hladnoću.  

4. GRICKANJE KOCKICA LEDA  

Za razliku od limunske kiseline koja nagriza gleđ, žvakanjem leda ona može i da popuca. Isto tako žvakanje tvrdog leda ima sličan efekat na zube kao škrgutanje zubima čime se oni bukvalno krune i troše.   

5. SPORTSKI NAPICI  

Sportski napici poslije napornog treninga mogu da budu vrlo osvježavajući za tijelo, ali isto tako vrlo opasni za vaše zube. Oni takođe sadrže kiseline koje izazivaju koroziju zuba i podstiču nastanak karijesa.  

6. LIJEKOVI  

Pljuvačka je zaštitnik usne šupljine, a lijekovi poput onih protiv depresije ili povišenog krvnog pritiska sadrže sastojke koji isušuju usta i smanjuju proizvodnju pljuvačke, pa samim time mogu da izazovu deformaciju usne duplje što takođe može dovesti do oštećenja zuba.  

7. VODA IZ BAZENA  

Plivanje je vrlo zdrav sport jer podstiče rad mišića u cijelom tijelu. Međutim problem ne leži u sportu već u vodi iz bazena koja je prepuna hemikalija. Upravo mješavina raznih dodataka koji održavaju kvalitet vode uzrokuje kiselost vode što može da izazove oštećenje zaštitne gleđi, odnosno zuba, piše Zadovoljna. 

8. ŽELUDAČNA KISELINA  

Kiselina je najveći neprijatelj zuba, a to se odnosi i na onu želudačnu. Gorušica izaziva neprijatan osjećaj peckanja, a osnovni simptom je povraćaj želudačne kiseline iz želuca u jednjak koja se vraća i u usnu duplju, što baš kao i limunska kiselina može da bude kobno za vaše zube.

cure.ba

Komentari

komentara