Zdravlje

Otkrivamo – Šta se dešava kada prestanete pušiti?

Napisao admin

Pušenje je jedna od najčešćih loših navika koju ćete pronaći kod četiri od pet osoba. Pušenje nije samo ograničeno na muškarce, već i žene često imaju tu vrstu loše navike. Možda ste čuli i pročitali puno o nuspojavama pušenja. Čak i nakon toga ne možete prestati pušiti cigarete.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Odvikavanje od pušenja je jako teško. Ali jednom kada se odlučite za ovu snažnu odluku, morate je poštovati. Možda će vam spisak sljedećih stvari koje se događaju kada prestanete pušiti, pomoći u tome. Pogledajte! 

–    Vaš visok krvni pritisak se svodi na normalu. Pušači imaju visok krvni pritisak, a odvikavanje od unosa nikotina vraća vaš pritisak na normalnu razinu.

–    Cirkulacija krvi u tijelu se poboljšava nakon što prestanete pušiti. Ugljični monoksid u krvi smanjuje se kada ne pušite više od sedmice dana.

–    Kada prestanete pušiti, razina kisika u vašem tijelu se povećava.

To rezultira boljom cirkulacijom. Pušenje stvara toksine u tijelu koji utiču na tonus kože. Poboljšana cirkulacija krvi i  izbacivanje toksina iz tijela pomaže u dobivanju ljepše i blistave kože.

–    Ako ne pušite 2-3 dana, vjeruje se da se razina nikotina smanjuje u vašem tijelu. Nikotin usporava moždanu funkciju.

–    Vaše tijelo povećava metabolizam i razinu energije. Osjećat ćete se više aktivani i zdravi.

Iako je odvikavanje od unosa duhanskog dima zdravo, postoji nekoliko negativnih promjena koje možete susresti.

–    Poriv za pušenjem može dovesti do glavobolje. Kada pušite, nikotin „pogodi“ mozak i pušač se osjeća psihički opuštenijim. Glavobolja je čest zdravstveni problem s kojima se suočavaju ovisnici o pušenju.

–    Lijenost i pospanost su osjećaji koji su također prisutni, jer se tijelo polako vraća u svoje normalno stanje. Kada pušite, nikotin povećava otkucaje srca. Dakle, nakon što prestanete pušiti, otkucaji srca postaju normalni i zbog toga ćete se možda osjećati pospani i lijeni.

–    Možete patiti od probavnih problema. Zatvor, proljev, mučnina i želučni problemi su najčešći problemi sa kojima se suočavaju osobe koje prestanu pušiti.

–    Svrab grla je još jedna negativna promjena koju možete doživjeti. Možda ćete patiti od prehlade i kašlja, svrbeža grla i promjene u glasu.

–    Loš san ili noćne more su također problemi sa kojima se suočavaju osobe koje prestanu pušiti. Nakon što napustite vašu lošu naviku, mentalno stanje vašeg uma postaje nestabilno zbog ovisnosti prema nikotinu. Promjene spavanja mogu poremetiti vaš duševni mir.

 

cure.ba

Komentari

komentara