Zdravlje

Istraživanje – Marihuana uzrokuje rak testisa?

Napisao admin

Mlađi muškarci koji konzumiraju marihuanu su pod većim rizikom da dobiju rak testisa, tvrdi nova studija objavljena u žurnalu 'Cancer'


Marihuana (Foto:Cure.ba)

U studiji je otkriveno da 455 muškaraca koji su konzumirali travu imaju dva puta veće šanse da dobiju rak testisa.

“Rak testisa je u porastu” kaže autorka studija Viktorija Kortesis, profesorka preventivne medicine na Univerzitetu Los Anđeles “Pa smo se pitali, šta to mlađi muškarci često rade što povećava rizik?”.

Istraživači su, na uzorku od 455 muškaraca, zaključili da oni koji puše marihuanu udvostručuju rizik od raka testisa. Povrh svega, njihovi tumori se brže šire i teži su za liječenje.

“Većina muškaraca sa rakom testisa, ukoliko se otkrije na vrijeme, danas preživi i to je divno. Ali kao posljedica liječenja javljaju se problemi sa fertilitetom ili seksualnom funkcijom” kaće dr Kortesis i dodaje: “Zbog toga je važno misliti kako na rizik tako i na posljedice.”

Studija je objavljena u žurnalu “Cancer” pa sada postoje tri studije koje povezuju marihuanu sa rakom testisa a ne postoji ni jedna koja osporava ovu vezu.

Konzumiranje marihuane u ranom dobu sprečava proizvodnju testosterona pa samim tim stopira razvoj i funkciju testisa. Marihuana “ometa” ove procese i čini testise ranjivijim i podložnijim raku.

 

cure.ba

Komentari

komentara