Zdravlje

Crvene, zelene, ljute, babure – Sve o ljekovitim svojstvima paprika

Napisao admin

Parika predstavlja i savršeni afrodizijak, jer budi raspoloženje i strast, djelotvorna je u sprječavanju ćelavosti i utiče na veću na elastičnost i propustljivost kapilara.


paprike (foto:cure.ba)

Crvena, žuta, zelena, babura, kratka mesnata paprika, ili mala prgava papričica, sastavni su dio svake kuhinje, a po očuvanosti korisnih sastojaka najbolja je svježa. Sirova paprika, kao i spremljena u jelima, pomaže u liječenju mnogih bolesti i tegoba. Njeni sastojci na ljudski organizam djeluju kao antidepresiv, antiseptik, diuretik i moćan afrodizijak.

Lista bolesti na koje djeluje poduža je. Paprika pomaže u uklanjanju i liječenju avitaminoza, alergije, anemije, astme, ateroskleroze, angine pektoris, infarkta, astme, hipertenzije, dijabetesa, katarakte, kašlja, impotencije, opadanja kose, osteoporoze, otežanog mokrenja, reumatizma, starosnog slepila, hemoroida…

Ovo izuzetno zdravo povrće nema veliku energetsku vrijednost, pa je pogodna za dijetalnu ishranu. I paprike i papričice bogate su mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima.

Konzerviranjem se hranljiva vrednost bitno ne mijenja, a količina vitamina C kojeg ima u zavidnoj mjeri ostaje gotovo ista kao u svježoj paprici ili papričici. Dokazano je da paprika ima čak četiri do pet puta više ovog vitamina nego limun i pomorandža. Zbog tako velikih količina preporučuje se kao obavezan dodatak ishrani za jačanje imuniteta.

U paprikama ma koje vrste i veličine nalaze se i značajne količine vitamina B, među kojima se posebno ističu vitamini B1 i B2. Sadrži i vitamin E kojem se pripisuju antikancerogena svojstva, vitamin A, pantotensku kiselinu, a od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju posjeduje približno je oko 89 odsto, dok količina eteričnih ulja u sjemenu zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsaicina.

Kapsaicin je specifična materija koja daje ljutinu plodu. Zavisno od toga koliko ga ima, paprike se dijele na slatke i ljute sorte. U svakom slučaju, za kapsaicin se odavno zna da ima ljekovitu moć jer predstavlja savršeni antiseptik. U organima za varenje sprječava razvoj bakterija truljenja i poboljšava varenje hrane draženjem sluzokože crijeva.

Povećava i nivo histamina, koji predstavlja glavni odbrambeni sistem ljudskog organizma na reumatska oboljenja.

Vjeruje se i da je paprika, a posebno ljuta papričica, savršeni afrodizijak, jer budi raspoloženje i strast kod ljudi.

Vjerovanje se temelji na uticaju paprike na pojačan rad krvotoka. Osim afrodizijačkog dejstva, ovoj drevnoj ljekovitoj povrćki pripisuju i da ima stimulativnu moć na kožu glave.

Tačnije, tvrdi se da sprječava pojavu ćelavosti, o čemu svjedoče Kalabrezi koji je jedu u ogromnim količinama.

U Italiji je paprika, inače, omiljeno povrće. Španci je takođe vole i imaju svoj Institut za papriku, dok u francuskoj postoji Škola za papriku.

Španci su uostalom na evropski kontinent papriku i donijeli iz Južne Amerike, još u 15. vijeku. Odatle se proširila svuda, a pravi procvat doživjela je u Mađarskoj. Kod nas je takođe omiljena, a najpoznatija je leskovačka paprika.

HABANERO I ČILI PAPRIČICE

Američki hemičar Vilbur Skovil je još 1912. godine otkrio da se razlaganjem ekstrakta paprike u vodi može mjeriti njena ljutina. Na skali ljutine koja nosi njegovo ime, neprikosnoveno prvo mjesto drži meksička habanero paprika. U stopu je prati skoč bone (Scoch Bonnet), zatim slijede jamajka hot i razne druge vrste, dok je bez ljutine, na poslednjem mjestu, slatka babura.

Kapsaicin koji se nalazi u čili papričicama, može da se koristi kao analgetik za smanjenje bola poslije hirurške intervencije, tvrde danski istraživači. Utrnulost koju izaziva kapsaicin, sprječava prenošenje bola do moždanih centara koji ga registruju, tako da pacijent biva pošteđen ovog neprijatnog osjećaja, otkrili su istraživači.

U prilog ovoj tvrdnji, navodi se primejr pacijenata koji su operisali slijepo crevo a zatim primili kapsaicin. Oni su, u odnosu na pacijente koji ga nisu primili, osjećali znatno manju bol poslije operacije. Međutim, ne treba se u kućnim uslovima liječiti papričicama, da ne bi došlo do infekcije.

NAJZDRAVIJA KAO SALATA

S obzirom na to da je paprika najdjelotvornija u svježem stanju, treba je jesti što više kao salatu. Salata je najdjelotvornija kada se paprika isječe na kolutove i začini morskom solju, maslinovim uljem i jabukovim sirćetom. Ovako spremljena sprječava paradentozu, nazeb, a poboljšava i vid.

Paprika: Moćan borac protiv bolesti.

cure.ba

Komentari

komentara