Zdravlje

Ukusno bobičasto voće – Sva ljekovita svojstva kupina

Napisao admin

Kupine su veoma ukusno bobičasto voće koje raste u grmlju punom trnja, a rasprostranjeno je širom planete. Kupine važe za voće sa najviše dijetalnih vlakana.


Kupine (foto: cure.ba)

Kupine možemo jesti svježe, zamrznute ili u kompotu, a od njih se prave ukusni džemovi, sokovi, slastice, pa čak i vina. Veoma su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima , visoke antioksidativne i nutritivne vrijednosti. Siromašne su kalorijma, ugljikohidratima i mastima, što ih svrstava u sami vrh zdravih namirnica, veoma poželjnih u svakoj dijeti.

Antocijanin, koji borovnicama daje tamnu boju, jeste antioksidant za kojeg je dokazano da spriječava upalne procese u organizmu, ima moć da uništava slobodne radikale koji oštećuju ćelije organizma i uzrokuju nastanak raka. Istraživanja su pokazala da kupine sadrže i elaginsku kiselinu za koju je dokazano da preventivno djeluje na nastanak kancerogenih oboljenja. Jedna šolja kupina sadrži preporučenu dnevnu dozu vitamina C koji, znamo, pospješuje rad imuniteta.

Jedno istraživanje je čak pokazalo da kupine mogu usporiti proces napretka raka na jednjaku jer opušta oksidativni stres izazvani Baretovim ezofagusom koji je predkancerogeno stanje obično uzrokovano gastroezofagelanim refluksom. Ipak, najveća korist konzumiranja kupina krije se u fenolnoj kiselini, koju sadrže, a koja važi za moćan predkancerogeni agens, Kupine na 100 grama sadrže 5350 ORAC jedinica ( kapacitet upijanja radikalnih jedinica), što ih svrstava u sami vrh voća  – boraca protiv raka.

Pored svega ovoga, kupine veoma povoljno utiču na zdravlje srca, kože, čuvaju vidi i zdravlje kod žena.

Veoma su dobre za probavu jer samo jedna šolja dnevno sadrži 30 odsto preporučene dnevne doze vlakana, pa se preporučuju i dijabetičarima.

Kupine su veoma bogate vitaminom K, koji potpomaže apsorpciju kalcijuma u krvi, što nam jača kosti.

lpm

Komentari

komentara