Zdravlje

NA VRIJEME GA KONTROLIŠITE – Ovi začini su dobri za regulisanje dijabetesa

Napisao admin

Dijabetes je bolest koja je rijetko reverzibilna. Najgori dio je kada to postane progresivno degenerativna bolest.


bijeli luk (foto:cure.ba)

Najbolje što možete učiniti je kontrolisati dijabetes prije nego što počne oštećenje organa.

Neki začini su dobri za regulisanje dijabetesa. Ovi zdravi začini daju nadu dijabetičarima da oni ne moraju ovisiti o injekcijama inzulina i drugim dodacima kako bi uspješno kontrolisali njihov dijabetes.

1. Cimet

Ovo je jedan od najboljih začina za kontrolu dijabetesa, jer poboljšava metabolizam glukoze u tijelu. Dijabetičari u osnovi imaju problema s metabolizmom glukoze jer je proizvodnja inzulina smanjena. Cimet sadrži sastojak koji pomaže stanicama u tijelu da apsorbiraju šećer. Cimet u prahu se također koristi kao dodatak za šećer u mnogim slasticama jer je slatkog okusa.

2. Klinčić

Ovaj začin ima još više antiupalnih  polifenola od cimeta. Ali njega ne možete pojesti u toj količini kao što možete cimet, te je zbog toga drugi na popisu začina koji pomažu regulisanju dijabetesa.

3. Cayenne papar

Prva stvar koja bude pogođena dijabetesom je vaš krvotok. Cirkulacija postaje troma i gura krv u ekstremiteta tijela. Cayenne papar sadrži kapsaicin (odgovoran za ljutinu ) koji pojačava cirkulaciju krvi, a time i upravlja ovim simptom dijabetesa.

4. Kadulja

Opšte poznata činjenica je da dijabetes dovodi do degeneracije moždanih stanica. To na kraju rezultira demencijom i Alziemerovom bolesti. Kadulja je začin koja reguliše dijabetes borbom protiv demencije i regeneracijom stanica mozga.

5. Kurkuma

Kurkuma također poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže u održavanju ravnoteže u tijelu. Dijabetes usporava vaš imunološki sistem, tako da je bilo kakvim infekcijama potrebno više vremena da ozdrave kada je razina šećera u krvi visoka. No, kurkuma sa svojim antiseptičkim i protuupalnim svojstva, pomaže ljudima koji pate od dijabetesa izgraditi imunitet. To je neizostavan začin za regulisanje dijabetesa.

6. Origano

Origano također pomaže poboljšati vaš imunološki sistem. Baš kao kurkuma i origano štiti dijabetičare od gljivičnih infekcija.

7. Češnjak

Svatko zna da je češnjak zdrav za srce. On povećava kapacitet pumpanja srca. Dijabetes je središte svih bolesti. Dijabetes čini da vaš krvni pritisak varira. To je razlog zbog čega je češnjak kao začin vrlo važan za dijabetičare. On održava vašu srčanu pumpu snažnom, tako da cirkulacija krvi funkcioniše normalno.

cure.ba

Komentari

komentara