Zdravlje

Čak i one najsamouvjerenije – Pitanja za ginekologa kojih se žene srame pitati

Napisao H. H.

Čak i one najsamouvjerenije žene ponekad osjećaju nelagodu raspravljati o intimnim stvarima vezanima uz svoje zdravlje.

Zbog određenih pitanja žene bi se mogle zacrvenjeti, a to su obično pitanja koja čuvaju za zadnje minute posjeta liječniku.

I dok je oklijevanje razumljivo, budite sigurne da su ginekolozi vidjeli i doživjeli puno toga kada je u pitanju žensko zdravlje.

Bez obzira na temu koja vas zanima, liječnik je tu da vam pomogne. No, onima prestidljivima ćemo donekle olakšati stvar.

Jesu li moje stidne usnice normalne?

Puno žena to zanima, a odgovor je uglavnom – da. Baš kao što sve žene izgledaju drugačije, tako se razlikuju i njihove vagine. Varijacije u veličini, obliku i boji stidnih usana su uobičajene. Najbolji način da osigurate svoje zdravlje jest da upoznate same sebe – uz pomoć ogledalca proučite izgled svoje vagine. Na taj način moći ćete primijetiti promjene ili neregularnosti koje biste trebale napomenuti liječniku.

Kakvo je to ispupčenje?

Ako primijetite neobično ispupčenje na stidnom području, ne paničarite. Ženama se na usnicama i vagini znaju stvoriti ispupčenja, koja najčešće nisu ništa ozbiljno. Neka od uobičajenih su promjene na boji koži, male ciste ili folikulitis – blaže kožne upale korijena dlake. Ipak, uvijek trebate provjeriti s liječnikom kad primijetite nešto novo, jer u tom se obliku mogu pojaviti i spolno prenosive bolesti poput genitalnog herpesa.

Je li to gljivična infekcija ili nešto gore?

Žene ponekad miješaju simptome gljivične infekcije s onima spolno prenosivih bolesti, pogotovo ako su imale nezaštićen spolni odnos, prenosi Magazin. Dok se gljivične infekcije relativno lako mogu liječiti, spolno prenosive bolesti obično zahtijevaju agresivnije liječenje i dugoročno mogu predstavljati veću opasnost za zdravlje ako se ne liječe. Ako mislite da biste mogli biti zaraženi nekom spolno prenosivom bolešću ili imate neke neobične simptome, budite otvorene i iskrene prema liječniku kako biste mogli lakše doći do rješenja.

Je li analni seks siguran?

Analni seks može biti siguran, ali postoji nekoliko stvari koje trebate znati prije nego ga isprobate. Prije svega, nikad neposredno nakon analnog seksa nemojte imati vaginalni, jer tako u vaginu možete prenijeti bakterije. Rektum nije stvoren za penetraciju – nije elastičan poput vagine i nema prirodne lubrikacije, tako da može doći do iritacija i ranjavanja. Drugim riječima, analni seks može biti siguran ako je žena potpuno uzbuđena, analni mišić opušten, a dobrodošli su i umjetni lubrikanti.

Nije neobično da žene nakon tog iskustva imaju blaga analna krvarenja koja traju dan-dva nakon odnosa, obično zbog ranica koje se stvore unutar rektuma, što nije ništa ozbiljno. Ipak, svako produženo krvarenje trebate napomenuti liječniku.

cure.ba

Komentari

komentara