Zdravlje

SAVJETI: OVO SU RANI SIMPTOMI ZLOĆUDNOG RAKA KOJE IGNORIŠU MUŠKARCI I ŽENE! Obratite pažnju na znakove koje vam tijelo šalje

Napisao H. H.

Jedan od prvih znakova raka pluća je gubitak daha, a oboljeli ga se često sjete prekasno. Rani pokazatelji nastanka kancera u organizmu često su zanemareni, iz neznanja o tome kako se ova bolest ispoljava na samom početku.

Pogledajte koji su najčešći simptomi raka u prvoj fazi.

Veliki broj ljudi se stručnjacima obraća tek kada bolest uznapreduje, zbog čega je veoma važno na vrijeme prepoznati znakove da se u tijelu odvija nešto neuobičajeno, piše “Novi“.
Iako najveći broj ovih simptoma može da upozori i na neke druge i blaže bolesti, trebalo bi imati na umu da su sve ove promjene važne i da je neophodno pratiti ih.

Riječ je o sljedećim simptomima:
Problemi s disanjem

Jedan od prvih znakova raka pluća je gubitak daha, a oboleli ga se često sete prekasno. Rak štitne žlezde može da prouzrokuje probleme s disanjem, ukoliko recimo kvržica ili tumor vrše pritisak na dušnik.

Zbog toga je svaka poteškoća s disanjem razlog za posjetu ljekaru.

Problemi s gutanjem i promuklost

Ove poteškoće se povezuju s pojavom raka jednjaka i grkljana, a nekad je to i znak raka pluća.

Promuklost, tiši glas ili osjećaj da nešto pritiska grkljan može biti rani znak raka štitne žljezde. Na isto može ukazivati i osjećaj da se nešto nalazi u dušniku.

Učestala temperatura i infekcije

Ovo može biti znak leukemije, tj. rak krvnih ćelija koji započinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje da koštana srž nekontrolisano proizvodi bijela krvna zrnca, pa se tijelo više ne može boriti s infekcijama.

Ljekari često dijagnostikuju leukemiju tek nakon što se pacijent iznova žali na temperaturu, bol i simptome slične gripu koji traju duže vrijeme.

Problemi sa želucem

Iako bol stomaka zvuči bezazleno, ovo može biti važna promjena! Ukoliko je primijetite na vrijeme, možete sebi spasti život, prenosi magazin.hr, jer će vas ljekar poslati na ultrazvuk i otkriti eventualne kancerogene promjene.

Grčevi u želucu ili česti problemi s ovim organom mogu biti i znaci raka crijeva, a mnogi oboljeli od ove vrste kancera otkrili su da su njihovi ljekari najpre sumnjali da boluju od čira.

Slabost i umor

Opšta slabost organizma i lako zamaranje su simptomi raznih oblika tumora, pa je važno pratiti i druge pokazatelje.

Ipak, ukoliko se bez ikakvog razloga osjećate iscrpljeno, a duži san ne pomaže da taj osjećaj nestane, obratite se svom ljekaru.

vasmagazin.com

Komentari

komentara