Zdravlje

OPREZ – Hlor u bazenima može izazvati probleme sa disanjem

Napisao admin

Tokom procesa hlorizacije dolazi do zagađenja vazduha, zbog čega pluća postaju osjetljivija na alergene


Djeca (Foto:Cure.ba)

Naučnici sa Katoličkog univerziteta u Belgiji tvrde da je efekat hlora na respiratorni sistem kod djece pet puta gori nego što je slučaj s pasivnim pušenjem. Djeca koja redovno idu na bazene imaju veće šanse za dobijanje astme, upozoravaju naučnici. Prema njihovim rječima, hlor koji se koristi u bazenima može povećati rizik od astme za decu do 6 godina, ali takođe i rizik od dobijanja alergijskog rinitisa i drugih vrsta alergija.

Razlog za to je što nusproizvodi hlorizacije zagađuju vazduh, naročito u zatvorenim bazenima, iritirajući pluća zbog čega ona postaju osjetljivija na alergene.

Smatra se da u Velikoj Britaniji više od pet miliona ljudi boluje od astme. Međutim, organizacije za borbu protiv astme kažu kako spomenuto istraživanje nije dovoljno temeljno da bi se roditeljima savjetovalo da ne puštaju decu u zatvorene bazene.

Profesor toksikologije Alfred Bernard, koji je bio na čelu istraživanja, objašnjava da nema sumnje da hlor u bazenima ima veze s alergijskim oboljenjima.

-Vjerovatno nije slučajno to što su zemlje s velikim brojem pacijenata koji boluju od astme i respiratornih alergija ujedno i one zemlje u kojima su zatvoreni bazeni u kojima se koristi hlor jako popularni – kaže Bernard.

Međutim, dr Ilein Vicers smatra da astma nastaje kao rezultat kompleksne mješavine genetskih faktora i životne okoline, pa je tako potrebno više istraživanja pre nego što dovedemo u vezu astmu s upotrebom hemikalija u bazenima.

– Plivanje je odličan način jvežbanja za decu s astmom, jer pomaže u jačanju kapaciteta pluća, a malo je vjerovatno da topli, vlažni vazduh u zatvorenim bazenima izaziva simptome astme. Govorimo roditeljima djece s astmom da nemaju razloga za brigu ako njihovo djete ide na plivanje, osim ako se simptomi astme ne razviju u toku odlaska na bazen – tvrdi Vicers.

cure.ba

Komentari

komentara