Zdravlje

Višegodišnje istraživanje britanskih naučnika – Dugo sjedenje pred ekranom skraćuje život

Napisao admin

Osobe koje provode više od četiri sata gledajući tv program ili radeći za kompjuterom 50 posto su izloženiji bolestima koje nose rizik fatalnog, smrtnog ishoda od onih koji ispred ekrana provedu manje od dva sata dnevno, rezultat je višegodišnjeg ispitivanja britanskih naučnika.


sjedenje (foto:cure.ba)

 – Ono što je izuzetno štetno je produženo sjedenje ispred ekrana pa bi trebalo praviti češće pauze tokom dana, više puta ustajati ili šetati, makar po pet minuta. To je dovoljno da se ponovno uspostavi normalna cirkulacija krvi, smanji mogućnost oboljenja bolesti srca i krvnih sudova, pa i rizik od srčanog ili moždanog udara, kaže naučnik Mark Hammer s Univeriteta u Londonu. 

Ključno otkriće ove studije je činjenica da su osobe koje provode više od četiri sata ispred televizora izloženi većem riziku od srčanog ili moždanog udara, koji su najveći uzročnici smrti, prenosi Glas Amerike (VOA) navode Hammera. 

Studija Marka Hammera, Emannuela Stamatacisa i ostalih naučnika, objavljena je u stručnom magazinu Journal of the American College of Cardiology.

cure.ba

Komentari

komentara