Zdravlje

Tajna sreće – Šta je ključno za sretan život?

Napisao admin

Bliski odnosi sa prijateljima i porodicom u djetinjstvu čine ljude sretnijima u kasnijem životu, tvrdi nova studija. Istraživanje je pokazalo kako su pozitivni socijalni odnosi u djetinjstvu i adolescenciji ključni za dobrobit i sretan život odrasle osobe, te da školski uspjeh ima malo uticaja , prenosi Daily Mail.


Sretna žena (Foto: Cure.ba)

Dobrobit su naučnici definisali kao mješavinu osjećaja koherentnosti, pozitivnih strategija pri rješavanju problema, društvenog angažmana i snaga kojih su osobe same svjesni. Do ovog su saznanja naučnici na Novom Zelandu došli analizirajući podatke 804 osobe tokom 32 godine, pri čemu su mjerili odnos između nepovoljnog porodičnog položaja, socijalne povezanosti i razvoja govora u djetinjstvu, socijalne povezanosti i obrazovanja u adolescenciji te dobrobiti u odrasloj dobi, navodi Tportal.

Rezultati su pokazali da postoji snažna veza između socijalne povezanosti djeteta i tinejdžera sa dobrobiti odrasle osobe čime se pokazuje značaj pozitivnih društvenih odnosa tokom životnog vijeka u odrasloj dobi.

U studiji objavljenoj u magazinu Journal of Happiness Studies tvrdi se da kako rani razvoj govora kod djeteta i školski uspjesi u adolescenciji imaju malo veze sa srećom odraslih osoba. Naučnici sa Univerziteta Deakin tvrde kako treba ulagati u izgradnju jakih socijalnih vještina i odnose, jednako kao i u postignuća u školi.

cure.ba

Komentari

komentara