Zdravlje

PILETINA I JAJA – Za bolje pamćenje

Napisao admin

Naučnici su otkrili da hrana bogata kolinom, bezbojnim, bjelkastim prahom može pomoći u zaštiti mozga od utjecaja starenja. Hranjiva tvar koja pripada skupini B vitamina nalazi se u piletini, jajima i morskoj ribi te mahunarkama kao što je grah. Naučnici sa Sveučilišta u Bostonu nakon istraživanja zaključili su da ljudi čija je prehrana puna kolina bilježe bolje rezultate na testovima pamćenja te imaju manje šanse za promjene na mozgu povezanih s demencijom, prenosi Tportal.


piletina (foto:cure.ba)

„Ovo istraživanje dodatno je potvrdilo pretpostavke naučnika da prehrana jako utiče na brzinu starenja mozga, no nijedna namirnica nije čaroban lijek koji potpuno uklanja demenciju,“ kaže doktorica Rhoda Au te dodaje: „Najvažnije je jesti zdravo i uravnoteženo.“

Prethodna istraživanja pokazala su da mediteranski način ishrane, koji uključuje ribu, povrće i maslinovo ulje djeluje vrlo blagotvorno na zdravlje. „Iako ova studija ne dokazuje da kolin apsolutno štiti memoriju, sa sigurnošću možemo reći da kolin igra veliku ulogu“, kaže doktorica Au. Prema riječima stručnjaka, muškarci bi u organizam dnevno trebali unijeti 550 miligrama kolina, a žene 425 miligrama.

cure.ba

Komentari

komentara